- Sie 7, 2006
- 1,017
- 0
- 0
Opiekany łosoś w musztardzie
Przepis pochodzi z książki "Lato w kuchni przez okrągły rok".
Rybę wg tego przepisu przygotowywałam bardzo szybko - efekt jest naprawdę przyjemny: słodko-ostra chrupiąca powłoczka na delikatnym mięsie idealnie komponuje się z ziemniakami, sałatką z buraków i kieliszkiem białego wina.
porcje filetów z łososia bez skóry
2 łyżki oliwy do smażenia
2 płaskie łyżeczki cukru
2 czubate łyżki musztardy angielskiej w proszku lub:
samodzielnie wykonany proszek: 20 g zmielonej żółtej gorczycy, 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy, 1,5 łyżeczki kurkumy i szczypta pieprzu cayenne (dla tych co lubią ostrzejsze smaki można sypnąć dużą szczyptę) - wymieszać.
Najpierw rozgrzałam patelnię i wlałam olej. Proszek musztardowy wymieszałam z cukrem na talerzu i obtoczyłam w nim filety. Ważne aby obtaczać taką ilość ryby jaką zmieścimy na patelni i bezzwłocznie smażyć - panierka jeśli dłużej polezy na mokrej nieusmażonej rybie po prostu nie będzie chrupiąca tylko kleista.
Smażyłam na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. łosoś powinien być z zewnątrz dobrze przyrumieniony a w środku mięciutki i koralowy.
Dodam jeszcze, że przygotowana ilość proszku z podanych proporcji wystarczyła mi na opanierowanie 600g filetów (4 kawałki).
Przepis pochodzi z książki "Lato w kuchni przez okrągły rok".
Rybę wg tego przepisu przygotowywałam bardzo szybko - efekt jest naprawdę przyjemny: słodko-ostra chrupiąca powłoczka na delikatnym mięsie idealnie komponuje się z ziemniakami, sałatką z buraków i kieliszkiem białego wina.
porcje filetów z łososia bez skóry
2 łyżki oliwy do smażenia
2 płaskie łyżeczki cukru
2 czubate łyżki musztardy angielskiej w proszku lub:
samodzielnie wykonany proszek: 20 g zmielonej żółtej gorczycy, 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy, 1,5 łyżeczki kurkumy i szczypta pieprzu cayenne (dla tych co lubią ostrzejsze smaki można sypnąć dużą szczyptę) - wymieszać.
Najpierw rozgrzałam patelnię i wlałam olej. Proszek musztardowy wymieszałam z cukrem na talerzu i obtoczyłam w nim filety. Ważne aby obtaczać taką ilość ryby jaką zmieścimy na patelni i bezzwłocznie smażyć - panierka jeśli dłużej polezy na mokrej nieusmażonej rybie po prostu nie będzie chrupiąca tylko kleista.
Smażyłam na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. łosoś powinien być z zewnątrz dobrze przyrumieniony a w środku mięciutki i koralowy.
Dodam jeszcze, że przygotowana ilość proszku z podanych proporcji wystarczyła mi na opanierowanie 600g filetów (4 kawałki).
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: