Masa kawowa

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
1 masło lub maragryna
3-4 żółtka (zależy jakei duże)
1/2- 3/4 szklanki cukru pudru (zależy jak słodkie ma być, ja wolę bardziej kawowe i daję 1/2 szklanki cukru)
50ml mocnego naparu kawy, czyli zalewamy tak 2 czubate łyżki kawy mielonej 100ml wrzącej wody i zostawiamy do wystygnięcia, odcedzić lub 3 łyzki kawy rozpuszczalnej rozprowadzić w 3 łyżkach gorącej wody i wystudzić.

Masło ubić na puch. ŻóŁtka utrzeć na puszystą masę z cukrem na parze, dodawać po łyżce do masła, dodawać też po trochu naparu z kawy i łączyć, dość szybko. Mozna mikserem.
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Pyszna i całkiem szybka (mimo ubijania na parze) masa, bardzo kawowa
icon_smile.gif