Pieczarki w zalewie*

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Pierwszy raz je jadlam u mamy tak mi zasmakowaly ze postanowilam je sama robic a teraz chce podzielic sie z Wami tym przepisem, bo naprawde warto ich sprobowac.

Skladniki :
1 kg pieczarek
3 srednie cebule
3 ogorki konserwowe
3 jaja
maka
bulka tarta
sol, pieprz, olej do smazenia

Zalewa :
4 szklanki wody
10 lyzek octu
2 lyzki octu balsamicznego
3 lyzki cukru
1 sloik koncentratu pomidorowego (maly)
4 lyzki keczupu
1 lyzka soli
6 kulek ziela angielskiego
5 listkow laurowych
swiezo mielony pieprz
1 papryczka chili

Pieczarki umyc, wyciac nozki, opanierowac w mace, jajku(dodac troche soli i pieprzu) i bulce tartej - smazyc na oleju(smazylam na oliwie).

Ugotowac zalewe z podanych skladnikow.

Cebule i ogorki pokroic w plasterki. Z lenistwa pokrojona cebule gotowalam w zalewie i dodalam 2 zabki czosnku.

Usmazone grzyby ukladamy w duzej misce

Zaczynamy od
I pieczarki
II pokrojona cebula i ogorki
III pieczarki
IV cebula i ogorki

Tak przygotowane zalewamy ciepla zalewa i odstawiany na 12h do lodowki. Smacznego
IMGP2650.JPG
IMGP2651.JPG
 

Załączniki

  • IMGP2650.JPG
    IMGP2650.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0
  • IMGP2651.JPG
    IMGP2651.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Margot @ 1 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=757806Moni ,ja takie grzyby robiłam na Wigilię 2 lata temu ,rok temu i w tym też zrobię.
Bardzo smakowały domownikom i gościom .
Ja je odkrylam tego lata dzieki mamie i robie je juz nie wiem ktory raz, tak mi zasmakowaly
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Z ta Wigilia to swietny pomysl, tez bede robic je na swieta bo za rybami nie przepadam. I w koncu bede miec co jesc oprocz ciasta oczywiscie ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
No nie! A ja dziś kombinowałam jak koń pod górę, co zrobić z kilogramem pieczarek (no, w sumie się nie zmarnowały bo z naleśnikami zrobiłam, ale mi teraz gul chodzi ;)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Moni, zapowiada się wspaniałe, bardzo oryginalne danie!
Muszę koniecznie spróbowac, moje kubki smakowe zareagowały bardzo gwałtownie
icon_wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
nóżki na zapiekankę!
Albo mozna ususzyć i potem do zupy zużytkować.

kusi, kusi! Pieczarki czas nabyć.
mniam.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Moni, juz stoją w lodowce i czekają na jutro.
fiesgrins.gif
Pachną przepięknie
icon_smile.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
dance.gif
ale fajnie ciesze sie Mi ze zrobilas, zdaj relacje jak smakowaly. Ja lubie najbardziej takie 2 dniowe to dopiero moim zdaniem smakuja najlepiej a mezul woli takie po 12h stania w lodowce.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo smaczne
icon_smile.gif

Część zjedliśmy po przepisowych 12 godzinach, na zimno. a potem, kiedy wróciliśmy do domu głodni, resztę podgrzałam, sos zagęściłam mąką ziemniaczaną, i zjedliśmy w postaci "leczo". Baaardzo smaczne, polecam spróbowanie wersji na ciepło - i sama juz nie wiem, która lepsza. Ta na ciepło moze służyć za cały obiad.
icon_smile.gif
cvety.gif



S4022088.JPG
 

Załączniki

  • S4022088.JPG
    S4022088.JPG
    38 KB · Wyświetleń: 0

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Smakowite foto. Ciesze sie bardzo Mi .... nowa wersja ciekawa moze kiedys wyprobuje.
A nie za duzo octu jest na takie danie z sosem ?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
ja dałam 6 łyżek, a sos wyszedł "słodko-kwaśny", bardzo dobry. Można octu dodawać kawałkami, próbując. Nam bardzo smakowało
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: