- Wrz 24, 2008
- 10
- 0
- 0
Chałkę tę upiekłem wg zmodyfikowanego przepisu zaczerpniętego z "Crust and Crumb" P. Reinharta
W przepisie pozwolę sobie operować kwaterką, jako miarą objętości (równą cup'ie czyli 240 ml)
Użyte przeze mnie składniki:
3 i 1/2 kwaterki mąki bread flour
1/4 kwaterki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżki masła
2 duże jajka i jedno roztrzepane do posmarowania chałki
2 żółtka
1/2 kwaterki mleka
1/4 kwaterki zakwasu żytniego (1:1)
Mleko podgrzej z masłem, niech się w nim roztopi, i w ciepłym rozpuść cukier. Przesianą mąkę wymieszaj dobrze z drożdżami i solą, i w to wlej zakwas i to ciepłe mleko z masłem i cukrem, któreś pierwej naszykował, lecz bacz by zbyt gorącym nie było - najlepsze takie co nie parzy w ogóle, gdy dłoń doń włożyć. Drewnianą łyżką wymieszaj wszystko i zarób ciasto, zwyczajnym sposobem, by od reki odstawało. Uformuj je w kulę i przełóż dla wyrośnięcia do lekko nasmarowanej olejem miski, a gdy objętość swą podwoi, podziel na cztery równe części i formuj z nich wałki. Te zapleć w warkocz i zostaw do wyrośnięcia pod ściereczką, poczem posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku, a gdy w nim chałka wyrośnie, posmaruj jeszcze jajkiem rozrosty i dopiecz krótko.

W przepisie pozwolę sobie operować kwaterką, jako miarą objętości (równą cup'ie czyli 240 ml)
Użyte przeze mnie składniki:
3 i 1/2 kwaterki mąki bread flour
1/4 kwaterki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżki masła
2 duże jajka i jedno roztrzepane do posmarowania chałki
2 żółtka
1/2 kwaterki mleka
1/4 kwaterki zakwasu żytniego (1:1)
Mleko podgrzej z masłem, niech się w nim roztopi, i w ciepłym rozpuść cukier. Przesianą mąkę wymieszaj dobrze z drożdżami i solą, i w to wlej zakwas i to ciepłe mleko z masłem i cukrem, któreś pierwej naszykował, lecz bacz by zbyt gorącym nie było - najlepsze takie co nie parzy w ogóle, gdy dłoń doń włożyć. Drewnianą łyżką wymieszaj wszystko i zarób ciasto, zwyczajnym sposobem, by od reki odstawało. Uformuj je w kulę i przełóż dla wyrośnięcia do lekko nasmarowanej olejem miski, a gdy objętość swą podwoi, podziel na cztery równe części i formuj z nich wałki. Te zapleć w warkocz i zostaw do wyrośnięcia pod ściereczką, poczem posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku, a gdy w nim chałka wyrośnie, posmaruj jeszcze jajkiem rozrosty i dopiecz krótko.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: