Inspiracja - Wykwintna kuchnia na każdy dzień - Burda - Agencja Muza
Składniki
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
1/4 l oleju
1 czerwona papryka konserwowa
2 żółtka
pieprz, sól
trochę soku z cytryny do smaku
ew. obrane starte jabłko
Koncentrat pomidorowy i 2 łyżki oleju podgrzewać mieszając przez 2 minuty. Potem zdjąć z ognia i dodać pokrojoną w paski paprykę.( Próbowałam robić ten sos z opiekaną i obraną ze skórki papryką, dodając więcej soku z cytryny, ale uzyskałam zupełnie odmienny, wcale nie lepszy smak. Tak że lepiej używać paprykę konserwową). Żółtka ubijać z solą i pieprzem, dodając stopniowo sok z cytryny i resztę oleju, aż powstanie majonez. Wystudzony koncentrat pomidorowy wymieszać z majonezem.
Po dodaniu jabłka sos będzie jeszcze smaczniejszy. Kto się spieszy, może robiony majonez zastąpić kupnym, chociaż znów smak jest trochę inny i wcale nie lepszy. Sos podaje się do gotowanych i smażonych ryb.
Składniki
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
1/4 l oleju
1 czerwona papryka konserwowa
2 żółtka
pieprz, sól
trochę soku z cytryny do smaku
ew. obrane starte jabłko
Koncentrat pomidorowy i 2 łyżki oleju podgrzewać mieszając przez 2 minuty. Potem zdjąć z ognia i dodać pokrojoną w paski paprykę.( Próbowałam robić ten sos z opiekaną i obraną ze skórki papryką, dodając więcej soku z cytryny, ale uzyskałam zupełnie odmienny, wcale nie lepszy smak. Tak że lepiej używać paprykę konserwową). Żółtka ubijać z solą i pieprzem, dodając stopniowo sok z cytryny i resztę oleju, aż powstanie majonez. Wystudzony koncentrat pomidorowy wymieszać z majonezem.
Po dodaniu jabłka sos będzie jeszcze smaczniejszy. Kto się spieszy, może robiony majonez zastąpić kupnym, chociaż znów smak jest trochę inny i wcale nie lepszy. Sos podaje się do gotowanych i smażonych ryb.
Ostatnią edycję dokonał moderator: