Cielęcina z kurkami w sosie szafranowym*

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
Składniki:
ok. 40 - 50 dag cielęciny pokroic na małe kawałki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula pokrojona w drobniutką kosteczkę
liśc laurowy
sól, pieprz do smaku
300 g kurek (świeże lub mrożone)
0,75 szklanki wody przegotowanej
szafran-1/2 łyżeczki
estragon
łyżka śmietany 30%
starta skórka z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka masła
1 kostka rosołowa drobiowa (ja dałam Knorr)
1 łyżka mąki (ja dałam orkiszową bo taką używam)
natka


Do rozgrzanego rondla wlewaly oliwę, pokrojoną cielęcinę i tak niech się obsmaży, następnie dodajemy liśc laurowy, cebulę - dusimy ok 20 min, po czym dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Cielęcinę podlewamy wodą i dodajemy kurki, gdy zacznie sie gotowac, wrzucamy kostkę rosołową, łyżkę masła, skórkę z cytryny, szfran, estragon oraz cukier i tak niech się dusi ok 20 min.
Podlałam jeszcze odrobiną przegotowanej wody, oprószyłam wierzch sosu mąką i zamieszałam, sosik zgęstniał, wtedy dodałam śmietanę, pieprz i posypałam natką, sos dusił się jeszcze ok 5 min.

DSC07593.JPG

Do sosu podałam kopytka i buraczki.
Smacznego!
 

Załączniki

  • DSC07593.JPG
    DSC07593.JPG
    569.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: