No i klops*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Z włoskiego czasopisma kulinarnego

400 g tuńczyka w sosie własnym zmiksować z :
20 g startego parmezanu
Skórką otarta z 1 cytryny
2 białkami
4 ? 5 filecikami anchois
Solą
Pieprzem


Po zmiksowaniu wmieszać 2 ? 3 łyżki kaparów

Arkusz papieru do pieczenia zmoczyć i odcisnąć
Rozłożyć na blacie
Zawinąć masę w papier.. Powinien powstać wałek (rpzmiar dopasować do sporego
garnka
icon_wink.gif
).
Jako, że masa jest dość płynna to ja dodatkowo zawinęłam całość w folię aluminiową

Wrzucić wałek
icon_smile.gif
do garnka z wrzącą wodę. Gotować 45 minut
Wystudzić
Wstawić do lodówki na min 2h


Sos:
Kilka liści bazylii zmiksować z oliwą i sokiem z cytryny
Klopsa pokroić w plastry , podawać z sosem
tV34VuXraY0xF1e3JX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: