Miesięcznik "Ty i Ja", lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.
Tak przyrządzone pory przypominają w smaku szparagi. Koszt niewielki, mało pracochłonne, więc warto pokusić się o ich przygotowanie.
Składniki
1 kg porów jednakowej grubości
4 - 5 dkg masła
szczypta cukru
sól
Pory przycinamy z zielonych liści, odkrawamy korzenie, a same białe części bardzo dokładnie myjemy. Tak przygotowane pory układamy w rondlu, zalewamy małą ilością wody, solimy do smaku, dodajemy cukier i masło. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Po 20 - 25 minutach pory powinny być w sam raz. Gdyby w czasie duszenia woda zbyt szybko wyparowała, dodajemy nieco wrzątku. Po uduszeniu sos powinien prawie całkowicie odparować, zaś pory powinny się leciutko przyrumienić. Wykładamy je na półmisek i polewamy resztką sosu, jaki pozostał w rondlu.
Tak przyrządzone pory, doskonale pasują do ryżu wypieczonego na sypko i do wszelkich pieczonych mięs.
Tak przyrządzone pory przypominają w smaku szparagi. Koszt niewielki, mało pracochłonne, więc warto pokusić się o ich przygotowanie.
Składniki
1 kg porów jednakowej grubości
4 - 5 dkg masła
szczypta cukru
sól
Pory przycinamy z zielonych liści, odkrawamy korzenie, a same białe części bardzo dokładnie myjemy. Tak przygotowane pory układamy w rondlu, zalewamy małą ilością wody, solimy do smaku, dodajemy cukier i masło. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Po 20 - 25 minutach pory powinny być w sam raz. Gdyby w czasie duszenia woda zbyt szybko wyparowała, dodajemy nieco wrzątku. Po uduszeniu sos powinien prawie całkowicie odparować, zaś pory powinny się leciutko przyrumienić. Wykładamy je na półmisek i polewamy resztką sosu, jaki pozostał w rondlu.
Tak przyrządzone pory, doskonale pasują do ryżu wypieczonego na sypko i do wszelkich pieczonych mięs.
Ostatnią edycję dokonał moderator: