Palki kurczaka w maslance

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Z ksiazki "Nigella Express"
rowniez tu

Skladniki;

12 palek z kurczaka

500ml maslanki

60 ml oleju

2 zabki czosnku

lyzka mielonego pieprzu

1 1/2 lyzki soli

lyzka kminku

lyzka syropu klonowego



Wykonanie;

Palki kurczaka wrzucic do duzej torebki foliowej, wlac maslanke i olej. Dodac czosnek przecisniety przez praske, sol, pieprz, kminek i syrop klonowy. Zawiazac torbe i przewrocic ja kilka razy tak by skladniki sie wymieszaly. Tak zamarynowanego kurczaka pozostawic w lodowce minimun na 2 godziny (ja zostawilam na cala noc). Piekarnik nagrzac do 220C. Do naczynia zaroodpornego wlozyc kurczaka osaczonego z zalewy, spryskac kilkoma lyzkami oleju i piec ok 30 min.



1.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: