Przepis z miesięcznika "Ty i Ja", lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis.
Składniki
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 jajka (żółtka i białka osobno)
1/2 filiżanki śmietany (22%)
szklanka wrzącego, posolonego do smaku mleka
1 ścięta łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka ucieramy z mąką ziemniaczaną i śmietaną na gładka masę, do której wlewamy wrzące mleko z dodatkiem skórki cytrynowej. Rondelek z sosem stawiamy na maleńkim ogniu i ubijając trzepaczką doprowadzamy do zagotowania. Wtedy zdejmujemy sos z ognia, wlewamy do niego sok z cytryny i dodajemy sztywno ubitą pianę z białek. Po delikatnym, lecz dokładnym wymieszaniu ten orzeżwiający i pobudzający apetyt sos podajemy do ryb ( o białym mięsie ) z wody, gotowanej cielęciny, kury z rosołu, a nawet brukselki.
Składniki
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 jajka (żółtka i białka osobno)
1/2 filiżanki śmietany (22%)
szklanka wrzącego, posolonego do smaku mleka
1 ścięta łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka ucieramy z mąką ziemniaczaną i śmietaną na gładka masę, do której wlewamy wrzące mleko z dodatkiem skórki cytrynowej. Rondelek z sosem stawiamy na maleńkim ogniu i ubijając trzepaczką doprowadzamy do zagotowania. Wtedy zdejmujemy sos z ognia, wlewamy do niego sok z cytryny i dodajemy sztywno ubitą pianę z białek. Po delikatnym, lecz dokładnym wymieszaniu ten orzeżwiający i pobudzający apetyt sos podajemy do ryb ( o białym mięsie ) z wody, gotowanej cielęciny, kury z rosołu, a nawet brukselki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: