Suflet z marchewki

Hainaut

Member
Mar 6, 2008
115
0
0
Przepis pochodzi z "Maxi Cuisine" N°46 Avril-Mai 2008

Skladniki:

400 g marchewki
3 jajka
100 ml smietany
100 g startego sera gouda (dalam ementaler, bo goudy nie mialam)
maslo do wysmarowania remekinow
kminek w pudrze
sol, pieprz
Umyc i obrac marchewke. Nastepnie pokroic w plasterki. Wrzucic na wrzatek i gotowac ok. 20-25 min. az beda miekkie. Nastepnie zmiksowac w blenderze. Dodac zoltka rozbeltane ze smietana i serem. Dosypac 3 szczypty kminku, posolic, popieprzyc. Delikatnie "wmieszac" ubite na piane bialka ze szczypta soli.

Mase wlac do 6 wysmarowanych uprzednio maslem ramekinow do ok. 3/4 ich wysokosci. Piec 18-20 min. w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Podawac na cieplo.

A tu zdjecie, niestety juz po opadnieciu sufletu...

IMG_2942.JPG