Szybkie i pyszne ciasto z jabłkami

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
przepis z La cucina regionale italiana - Emilia Romagna

800 g jabłek
2 jajka
50 g cukru
150 g maki
1 torebka drożdży
Ew. szczypta cynamonu
150 ml mleka
1 cytryna
2 łyżki cukru pudru do dekoracji
Sól


Jajka, cukier i szczyptę soli zmiksować
Stopniowo dodawać mąkę, drożdże, cynamon i mleko

Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie
plasterki.
Skropić cytryną
Jabłka wrzucić do ciasta, delikatnie wymieszać
Gdyby całość okazała się za gęsta wlać kilka kropel letniego mleka
Okrągłą blaszkę do pieczenia (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i posypać bułką tartą
Wlać ciasto z jabłkami
Piec w 180 stopniach przez 40 minut

Pospać cukrem pudrem

Pm36mh5HWeuqYC2b6X.jpg


6flb8nk0jMNcBnuYXX.jpg
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Chyba nie, bo to by bylo bardzo duzo.
Jak sie uklada jablka, zeby tak pieknie wygladal wierzch. I jaka jest konsystencja? Dziury? Nie bardzo widze na przecieciu.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Glupia jestem. To sam puder tworzy wzor?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Z podobnego ciasta racuchy wczoraj robiłam i nawet sobie pomyślałam, ze trzeba byłoby spróbować upiec jako ciasto. Przy najbliższej okazji wypróbuję ten Twój przepis
lecker.gif
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
5900437011110.jpg


Ker, to puder
icon_smile.gif

nijak tego nei ukłądałam, ot wymieszałam i fru do foremki
w środku jest wilgotne. Ciut budyniowate
ps. usiłuję sobie przypomnieć (bo ciasto robiłam już jakiś czas temu) czy aby na pewno dałam całą torebkę..
Może lepiej dac mniej..

tu środek widać lepiej
g8GdvKvqzBfmzGFj5X.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
O to dla mnie. Ja lubie takie ciezkie, a maz dziurawe i puchate.
Bede robic z sojowym jak wykonczymy obecna szarlotke.
Dziekuje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Najbliższa okazja jest właśnie teraz! Ciasto siedzi w piekarniku! Wsypałam niecałą paczuszkę drożdży i dałam trochę więcej mąki, bo wydawało mi się bardzo rzadkie. Dałam też 2 duże jabłka-renety (na pewno mniej niż 80 dag) i nie wiem co z tego wyjdzie, bo właściwie to same jabłka są...
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Na razie cały czas do tego piekarnika zaglądam i...czarno to widzę, widać same jabłka ( pokroiłam w drobną kostkę i może to był błąd) i jak na razie wciąż jaby surowe... zobaczymy co będzie dalej. Na pewno dam znać i pokażę nawet
icon_mrgreen.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
No i wsunęłam już dwa kawałki na gorąco
icon_redface.gif
Bardzo smakowite, nie wiem jakie będzie po ostygnięciu (na pewno struktura się mu polepszy) ale na gorąco wyśmienite! Zrobiłam z lukrem rumowo-migdałowym i to połączenie baaardzo mi tu pasowało, chyba po trzeci kawałek pójdę...

drod_owe_z_jab_kami_004a.jpg

drod_owe_z_jab_kami_007a.jpg

drod_owe_z_jab_kami_009a.jpg
jakieś żółte wyszło to ostatnie zdjęcie, ale ja nie umiem ładnych
icon_frown.gif
 

Załączniki

  • drod_owe_z_jab_kami_004a.jpg
    drod_owe_z_jab_kami_004a.jpg
    89 KB · Wyświetleń: 4
  • drod_owe_z_jab_kami_007a.jpg
    drod_owe_z_jab_kami_007a.jpg
    97.8 KB · Wyświetleń: 3
  • drod_owe_z_jab_kami_009a.jpg
    drod_owe_z_jab_kami_009a.jpg
    94.7 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Nooooooo, chyba i ja się niebawem skuszę - bardzo lubię ciasta z jabłkami
icon_smile.gif

PS. a moja dieta leży i kwiczy
strafe.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
BeataSz @ 14 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=762721No i wsunęłam już dwa kawałki na gorąco
icon_redface.gif
Bardzo smakowite, nie wiem jakie będzie po ostygnięciu (na pewno struktura się mu polepszy) ale na gorąco wyśmienite! Zrobiłam z lukrem rumowo-migdałowym i to połączenie baaardzo mi tu pasowało, chyba po trzeci kawałek pójdę...

Pokaż załącznik 33771

Pokaż załącznik 33772

Pokaż załącznik 33773
jakieś żółte wyszło to ostatnie zdjęcie, ale ja nie umiem ładnych
icon_frown.gif
OMG. Fantastyczne!
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Do zrobienia, zaśliniłam się. Szarlotki nie lubię, a racuchy taaaaaak!