Inspiracja - Burda - Agencja Muza. Zmieniłam ilość i jakość składników, ponieważ z oryginalnego przepisu nie wychodziły dość smaczne.
Składniki
4 sznycle wieprzowe (od szynki)
1 strąk czerwonej papryki
2 cebule
puszka pomidorów pelati (mała)
1/2 szklanki śmietany 22%
4 plastry żółtego sera (ementaler lub inny tłusty)
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
sól, mielony kminek do smaku
Paprykę umyć, usunąć z niej pestki i białe błony, a potem pokroić w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozbite cienko sznycle posypać solą i mielonym kminkiem, obłożyć papryką, zwinąć i spiąć wykałaczkami. W brytfannie z pokrywą rozgrzać tłuszcz, obsmażyć zrazy, dodać cebulę i podsmażyć na lekko rumiany kolor ze wszystkich stron. Następnie dodać pomidory, przykryć i dusić około 40 minut na małym ogniu. Kiedy zrazy będą miękkie, podprawić sos śmietaną wymieszaną z mąką. Zamieszać sos, na każdym zrazie położyć plasterek sera i zapiec, żeby ser dobrze się roztopił, a nie przypalił.
Składniki
4 sznycle wieprzowe (od szynki)
1 strąk czerwonej papryki
2 cebule
puszka pomidorów pelati (mała)
1/2 szklanki śmietany 22%
4 plastry żółtego sera (ementaler lub inny tłusty)
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
sól, mielony kminek do smaku
Paprykę umyć, usunąć z niej pestki i białe błony, a potem pokroić w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozbite cienko sznycle posypać solą i mielonym kminkiem, obłożyć papryką, zwinąć i spiąć wykałaczkami. W brytfannie z pokrywą rozgrzać tłuszcz, obsmażyć zrazy, dodać cebulę i podsmażyć na lekko rumiany kolor ze wszystkich stron. Następnie dodać pomidory, przykryć i dusić około 40 minut na małym ogniu. Kiedy zrazy będą miękkie, podprawić sos śmietaną wymieszaną z mąką. Zamieszać sos, na każdym zrazie położyć plasterek sera i zapiec, żeby ser dobrze się roztopił, a nie przypalił.
Ostatnią edycję dokonał moderator: