Wieprzowina z figami

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Ta potrawa zaskakuje skladnikami i ich polaczeniem ale to wlasnie to "inne" polaczenie nadaje tym poledwiczkom orginalny smak. Ze wzgledu na to ze sie bardoz szybko robi bardzo dobra zarowno na niedziele jak i na codzienny obiad.

1 kg kawalek wieprzowiny
sol
pieprz
oliwa

Topping:
2 lyzki sokow ktore powstaly z pieczenia/smazenia miecha
1/2 szklanki cebuli posienej
6-8 plastrow salami, pokrojone w paseczki
1/2 szklanki korniszonow w paseczki
1/2 szklanki fig (nie suszone), pokrojone w plasterki
pieprz
cukru szczypta


W originalym przepisie, kawal miecha posolony i popieprzony sie podsmaza na patelce a nastepnie wrzuca do piekarnika do 180C na 35 minut. Nastepnie wyklada kroi na plastry i podaje z toppingiem.

Topping- soki ktore wytworzyly sie podczas pieczenia miesa przlewamy do rondelka i podrzewamy. Nastepnie dodajemy cebule a gdy bedzie juz zlotawa , reszte skladnikow. Calosc pozostawiamy na ogniu przez okolo 3-4 minuty, dosmaczamy i podajemyz miechem.


Moje Uwagi: Zamiast zrobic pieczen, wieprzowe poledwiczki podmazylam na patelce, nastepnie wrzucilam na grilla i gdy gotowe podawalam pokryte figowym relishem
icon_smile.gif


Polecam
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
hmm - ja to zrobie - skladniki mam wszystkie pod reka - tzn w pobliskim sklepie , poczekam jeszcze na gosci badz meza;)