Likier pomarańczowo-kawowy
1 pomarańcza
35 dag cukru
250 ml wody
4 dag kawy w ziarenkach
500 ml spirytusu 95%
Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, trochę przestudzić. Do ciepłego roztworu cukru wlać spirytus.
Pomarańczę sparzyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić w pomarańczy kilkadziesiąt nacięć. W nacięcia powciskać ziarenka kawy. Pomarańczę nadzianą kawą umieścić w słoju, zalać spirytusem z cukrem i odstawić na 6 tygodni do macerowania.
Zlać nalew znad pomarańczy, przefiltrować przez bibułę i przelać do butelek. Odstawić na 3 miesiące.
Jeśli pomarańcza nie mieści się w całości do słoja, można ją pokroić na połówki albo ćwiartki i powciskać ziarenka kawy we wszystkie możliwe miejsca.
1 pomarańcza
35 dag cukru
250 ml wody
4 dag kawy w ziarenkach
500 ml spirytusu 95%
Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, trochę przestudzić. Do ciepłego roztworu cukru wlać spirytus.
Pomarańczę sparzyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić w pomarańczy kilkadziesiąt nacięć. W nacięcia powciskać ziarenka kawy. Pomarańczę nadzianą kawą umieścić w słoju, zalać spirytusem z cukrem i odstawić na 6 tygodni do macerowania.
Zlać nalew znad pomarańczy, przefiltrować przez bibułę i przelać do butelek. Odstawić na 3 miesiące.
Jeśli pomarańcza nie mieści się w całości do słoja, można ją pokroić na połówki albo ćwiartki i powciskać ziarenka kawy we wszystkie możliwe miejsca.
Ostatnią edycję dokonał moderator: