- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
Z książki, której przepisy regularnie testuję, czyli z "Kuchni żydowskiej" Elizabeth Wolf- Cohen
280 g mąki
1 tsp proszku
1/2 tsp soli
115 g masła
125 ml śmietany
2 cebule
2 tbsp masła
2- 3 duże ziemniaki
2 jajka
pieprz, sól
Wymieszać mąkę, proszek i sól. Wsiekać masło. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić.
Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Wymieszać ziemniaki z cebulą, wbić jedno jajko, wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Pokroić na kwadraty a 10 cm, nakładać farsz, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Składać, formując trójkąty. Gotowe knysze układać na tacce i schłodzić przez 30 min.
Piec w 200* ok 60 min.
moje uwagi:
- miałam tylko 85 g śmietany, co nijak nie stanowi 125 ml
, więc wyciepnęłam 150 g masła i ciasto wyszło zbyt lepkie, więc dosypałam jeszcze ok 1/2 szkl mąki
- farsz zrobiłam z 4 średnich ziemniaków, 2 cebul i 1 jajka- proporcje imho akurat
- wykrawałam bulionówką (bardzo wygodne urządzenie) i wyszło mi 17 knysz
- imho idealne danie na imprezę- można sobie przygotować ciasto i składniki farszu dzień wcześniej, rano zlepić i wstawić do lodówki a po przyjściu gości już tylko upiec
podobno najlepsze na ciepło, ale na zimni też dobre
280 g mąki
1 tsp proszku
1/2 tsp soli
115 g masła
125 ml śmietany
2 cebule
2 tbsp masła
2- 3 duże ziemniaki
2 jajka
pieprz, sól
Wymieszać mąkę, proszek i sól. Wsiekać masło. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić.
Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Wymieszać ziemniaki z cebulą, wbić jedno jajko, wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Pokroić na kwadraty a 10 cm, nakładać farsz, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Składać, formując trójkąty. Gotowe knysze układać na tacce i schłodzić przez 30 min.
Piec w 200* ok 60 min.

moje uwagi:
- miałam tylko 85 g śmietany, co nijak nie stanowi 125 ml

- farsz zrobiłam z 4 średnich ziemniaków, 2 cebul i 1 jajka- proporcje imho akurat
- wykrawałam bulionówką (bardzo wygodne urządzenie) i wyszło mi 17 knysz
- imho idealne danie na imprezę- można sobie przygotować ciasto i składniki farszu dzień wcześniej, rano zlepić i wstawić do lodówki a po przyjściu gości już tylko upiec
podobno najlepsze na ciepło, ale na zimni też dobre
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: