Galaretka z kurczaka z winogronami*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robiłam zwykłą galaretkę z kurczaka i postanowiłam urozmaicić ją dodatkiem winogron. Połączenie okazało się całkiem udane. Zachęcam do wypróbowania.

Galaretka_drobiowa_z_winogronami.jpg

Składniki
pierś kurczaka ok. 0,5 kg
marchewka, pietruszka, kawałek selera
lekki bulion drobiowy
żelatyna
kiść winogron bezpestkowych
zielona pietruszka do dekoracji

Mięso zalać bulionem, dodać warzywa i gotować do miękkości. Mięso wyjąć, schłodzić i pokroić na małe kawałki, takie na kęs. Marchewkę zachować, resztę jarzyn usunąć. Wywar z kurczaka przecedzić przez poczwórnie złożoną gazę, przedtem zmoczoną zimną wodą i dobrze odciśniętą, dodać żelatynę, licząc łyżeczkę na szklankę płynu i podgrzać, żeby żelatyna się rozpuściła. Odstawić do ostygnięcia i krzepnięcia galarety. Galaretkę robimy w porcjach, np. w filiżankach, miseczkach itp. Na dnie naczynek układamy trochę ozdobnie pokrojonej marchewki i kilka listków zielonej pietruszki, na tym warstwę mięsa i kilka winogron. Zalewamy krzepnącą galaretką, chwilę czekamy, żeby trochę stężała i znów kładziemy mięso i winogrona. Zalewamy galaretą, żeby przykryła wszystkie warstwy i odstawiamy do zupełnego zastygnięcia. Póżniej, najlepiej następnego dnia, wyjmujemy galaretkę z foremek, układamy na pólmisku obok siebie i podajemy z cytryną, a kto nie liczy kalorii, może podać z sosem tatarskim. Połączenie mięsa i winogron okazało się bardzo smaczne.
 

Załączniki

  • Galaretka_drobiowa_z_winogronami.jpg
    Galaretka_drobiowa_z_winogronami.jpg
    217.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: