Dyniowe kwadraty z białą czekoladą i orzechami

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Przepis pochodzi z Kwestii smaku - poniżej odrobinkę zmodyfikowany.
Podchodziłam do niego z wielką rezerwą. Ale to ciasto wynagrodziło mi wcześniejsze obawy, bo jest rewelacyjne.

cc_dynia2.jpg

Składniki:
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cynamonu w proszku
• 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
• 1 szklanka drobno startego miąższu dyni
• 3/4 szklanki brązowego cukru
• 1/3 szklanki roztopionego masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni

Polewa:
• 3 łyżki śmietanki kremówki
• tabliczka białej czekolady
• łyżeczka cukru waniliowego


1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę (użyłam 20x30cm) wysmarować masłem.

2.Wymieszać dobrze mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku.

3. W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko, imbir i cukier waniliowy. Do płynnej masy dosypać przygotowaną wcześniej mąkę (wymieszać w mikserze) na koniec dosypać 1/2 szklanki orzechów - wymieszać delikatnie łyżką.

4. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez około 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy) - ja piekłam 45 minut. Ostudzić.

5. W małym garnuszku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kostki białej czekolady i cukier waniliowy. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać kilkanaście minut aż polewa nieco zgęstnieje.

6. Rozsmarować polewę na cieście, udekorować pozostałymi orzechami.


W trakcie szykowania w całym domu pachnie imbirem i cynamonem. Zapach utrzymuję się długo po wyjęciu blachy z piekarnika.
Smak dyniowych kwadracików jest na pewno oryginalny. Jeśli ktoś nie jadł wcześniej tego typu ciast - doznanie smakowe będzie na pewno niezwykłe.

Ostatnio zmodyfikowałam przepis dodając suszoną żurawinę
- pełen opis tutaj: https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1202898
Ciasto dużo bardziej ciekawe
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • cc_dynia2.jpg
    cc_dynia2.jpg
    135.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Arabesko, zrobiłam, pachnie oblednie, wcinam jeszcze gorace, pycha!!!!!!!
lecker.gif

Tylko troche "browniowate" mi wyszlo (jesli wiesz o co mi chodzi
icon_mrgreen.gif
) moze dlatego ze dynie starłam w malakserze..
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Arabesko, nad tym samym się ostatnio zastanawiam. I w sumie myślę sobie, że chyba można,co? No bo co jej się stać może? Po rozmrożeniu i tak trafi do zupy, albo puree się zrobi...

A co do kwadratów, potwierdzam, są przepyszne! Robiłam i dziko nam smakowały.
icon_smile.gif
 

iwik

Member
Lip 21, 2008
19
0
0
aga9999 @ 30 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=769495Arabesko, zrobiłam, pachnie oblednie, wcinam jeszcze gorace, pycha!!!!!!!
lecker.gif

Tylko troche "browniowate" mi wyszlo (jesli wiesz o co mi chodzi
icon_mrgreen.gif
) moze dlatego ze dynie starłam w malakserze..
Próbowałam zrobić to ciasto i żeby było szybciej też tarłam dynię w malakserze. No i niestety klops
icon_frown.gif
. Starta w ten sposób była tak mokra, że musiałam dosypać trochę więcej mąki bo ciasto było okropnie rzadkie i w rezultacie wyszłedł paskudny zakalec. Nie nadawał się do jedzenia
icon_frown.gif
. A taką miałam ochotę na to ciasto.

Mam jeszcze połówkę dyni, może się przełamię i spróbuję jeszcze raz? Powiedzcie, na jakiej tarce trzecie tą dynię? Na tej najdrobniejszej jarzynowej?
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Iwik, ja tarłam na grubych oczkach. Ręcznie.
A jeśli masz bardziej soczystą dynię, to może odciśnij trochę po starciu?

Nie zniechęcaj się.
icon_smile.gif
Fajne to ciasto. Mój małżonek, który bardzo nie lubi jak robię wypieki z czekoladą (bo uważa, że jestem monotematyczna w tym temacie
icon_mrgreen.gif
) przysiadł do tego ciasta i jadł, jadł...
icon_smile.gif


EDIT: Nigdy w życiu nie byłem monotematycznY... Ale monotematycznA i owszem.
biggrinflip.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Ja tarłam w przystawce zelmera do warzyw (grube wiórki) ale dziwne wydawało mi się mieć te grube kawałki dyni w cieście, więc potem resztę składników z dynią włącznie miksowałam. Do blachy raczej wlewałam ciasto
icon_smile.gif
. I nie próbowałam dosypywać mąki - zaufałam proporcjom z oryginału.
Ale fakt moja dynia nie była zbyt mokra (na pewnoo nie taka jak są np. ziemniaki po starciu).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iwik

Member
Lip 21, 2008
19
0
0
Do blachy raczej wlewałam ciasto
icon_smile.gif
. I nie próbowałam dosypywać mąki - zaufałam proporcjom z oryginału.
Ale fakt moja dynia nie była zbyt mokra (na pewnoo nie taka jak są np. ziemniaki po starciu).
[/quote]

Moja wlasnie taka rzadka i mokra byla. Ale nic to, mam jeszcze pół dyni w lodowce, zrobie jeszcze raz i mam nadzieję, ze tym razem będzie ok
icon_biggrin.gif
. Na pewno zdam relacje jak smakowalo
icon_wink.gif
.
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Reaktywują na prośbę Joanny - w ramach tegorocznego Festiwalu Dynii
icon_smile.gif


upiekłam to ciasto z drobna modyfikacją - połowę podprażonych orzechów zastąpiłam suszoną żurawiną, a ciasto upiekłam dla odmiany w okrągłej formie tortowej - i podawałam krojone w trójkąciki.
Nie miałam świeżego imbiru - dodałam więc wyłącznie suche przyprawy.

Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 szklanka drobno startego miąższu dyni
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/3 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni
1/3 szklanki suszonej żurawiny

Polewa:
3 łyżki śmietanki kremówki
tabliczka białej czekolady
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo - okrągła tortowa blacha, papier do pieczenia.


1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem.

2. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku.

3. Dynię obrać i zetrzeć na drobne wiórki - ja ścieram w maszynce Zelmera z przystawką do tarcia warzyw

4. W osobnej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko i cukier waniliowy. Do płynnej masy dosypać po troszku przygotowaną wcześniej mąkę. Wymieszać w mikserze.

5. Na koniec dosypać orzechy i żurawinę - wymieszać delikatnie łyżką.

4. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez około 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić.

5. W małym garnuszku rozpuścić czekoladę - podlewając śmietanką, dodać cukier waniliowy. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić i poczekać kilkanaście minut aż polewa nieco zgęstnieje.

6. Rozsmarować polewę na cieście, ciasto można udekorować połówkami orzechów.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: