Racuchy drożdżowe

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Krystyno ja wiem że to od mąki zalezy, ale mimo wszystko - mam wrażenie że to jednak i tak za mało mleka, bo ja jak Elle musiałam dolać go duuużo - napewno więcej niż pół szklanki, a ciasto nie było płynne, raczej takie galaretowate.

Smażenia tych racuszków w dużej ilości tłuszczu nie ma się co bać, bo one go bardzo niewiele piją - jak wlałam na początek tak z centymetr - dwa, w patelni 28 cm i tak wysmażyłam wszystkie bez dolewki oleju.
Po zdjęciu z patelni kładłam na ręcznikach papierowych i ku memu zdziwieniu niewiele tłuszczu odebrały, bo go niewiele było. W środku wcale.

A co do długości smżenia - z moich obserwacji wynika, że szybciej się smaży na niewielkiej ilości oleju, szybciej się rumienią ale nie zawsze dopiekając środki (nie w tych racuchach) a smażenie w większej ilości przebiega ciut dłużej i łagodniej, bardziej równomiernie się złocą, ładniej rosną i napewno nie będą surowe.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Cinka @ 4 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1086381Krystyno ja wiem że to od mąki zalezy, ale mimo wszystko - mam wrażenie że to jednak i tak za mało mleka, bo ja jak Elle musiałam dolać go duuużo - napewno więcej niż pół szklanki, a ciasto nie było płynne, raczej takie galaretowate.
Powiem Ci Cinko, że aż jestem zdziwiona tą ilością mleka o jakiej piszecie, bo jeszcze nigdy nie zdażyło mi się dawać wiecej jak 1,5 szklanki + mleko do zaczynu
gruebel_2.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Pal sześć nasze zdziwnienia - racuszki palce lizać
fiesgrins.gif

A a a - moje ciasto było gęste na tyle, że samo z łyżki złazić nie chciało - musiałam się posiłkować drugą żeby zepchnąć i jakoś ładniejszy kształt nadać
fiesgrins.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Moje też by samo nie spadło z łyżki, gdyby łyżka nie była moczona
icon_mrgreen.gif
Kształtu nie nadaję żadnego. Jak se wpadnie do oleju tak się smaży i dlatego wystają mu takie rogi
icon_mrgreen.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Zostalo mi z polowe ciasta z jablkami. czy moge przykryte ciasto wstawic do lodwoki i jutro uzyc ponownie? nie chce mi sie piec ciast (zreszta nie wiem czy by wyszlo :/)
 

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
ja tez robie podobne racuszki, moje nie wychodza takie puchate jak te Krystyny, musze wyprobowac. Krysiu czy dodajesz tez jablka? bo dla mnie racuch bez jablek to nie racuch.
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Robilam 2 razy; za pierwszy tak mi nie zjadly tluszczu jak ostatnim razem; az niedobre byly bo za tluste:( Ale chyba wtedy tez mialam gesciejsze ciasto... Czy wina tego wsiakania tluszczu moze byc konsystencja ciasta? Chyba dzis znowu zrobie ale tym razem bez jablek...
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Oczywiście! ja to zauważyłam juz nie pierwszy raz i przy niejednym przepisie - im gęściejsze ciasto tym mniej tłuszczu pije
icon_smile.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
oj, poniewczasie ale ja swoim racuchom daję zamiast części mleka- piwsko.
tak ok.pół szklanki.wtedy nie doją tłuszczu jak szalone i są mięciutkie.
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Nic straconego, tak mi sie spodobalo robienie ich i sa tak pyszne ze bede robic czesciej
icon_smile.gif

Powiem Wam ze wczoraj to byl moj trzeci raz i w robieniu ich i w smakowaniu. Moja mama nigdy nie robila wiec nie znalam ich smaku...

Fotka moze tego nie oddaje ale te wyszly mi mieciutkie, nie nasiaknely tluszczem i byly miodzio
icon_smile.gif




 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
WIELKA PROŚBA!!!!!
anbetung.gif


Ponieważ od pewnego czasu zmagam się z upieczeniem fajnych racuchów, ale niestety z fatalnym skutkiem bo ciasto albo za rzadkie albo za gęste.

Dlatego mam prośbę, czy mogłaby któraś z dziewczyn racuchowo bardziej doświadczona
icon_mrgreen.gif
, zamieścić zdjęcie ciasta przed pieczeniem. Chodzi mi głównie o tą "gęstą śmietanę"

Z góry dziękuję
 

dinowelwet

Member
Paź 23, 2008
61
0
0
1eb7a729824dee84med.jpg

tak wyglada moje,
tylko nie wiem,czy widać tą gęstość
gruebel_2.gif

tak ,jak pisała Cinka,
ja też muszę sobie pomagać drugą łyżką
żeby położyć na oleju ciasto...
 

Załączniki

  • 1eb7a729824dee84med.jpg
    1eb7a729824dee84med.jpg
    20.7 KB · Wyświetleń: 6