Sos do "resztek"*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jeśli pragniemy ożywić resztki gotowanej kury lub cielęciny, albo pieczyste z tych mięs, możemy je podgrzać w następującym sosie. Pomysł i opracowanie z miesięcznika "Ty i Ja" - Henryk Vitry.

Składniki
10 - 12 malutkich pieczarek (w całości)
3 drobno posiekane cebule
kawałeczek skórki cytrynowej (sama żółta)
6 - 8 zgniecionych ziarenek pieprzu
1/2 l rosołu (może być drobiowy z kostki)
1 surowe żółtko
1 łyżka śmietany 22 %
2 łyżeczki soku cytrynowego
2- 3 łyżki masła
łyżka mąki
sól
ew. łyżka koniaku lub brandy

Cebulę, skórkę cytrynową i pieprz dusimy przez chwilę w łyżce masła, następnie oprószamy mąką, krótko podsmażamy, nie dopuszczając do zrumienienia się mąki, po czym zalewamy rosołem. Osobno na patelni w pozostałym maśle podduszamy pieczarki. Po 45 minutach gotowania na malutkim ogniu, sos przelewamy przez sitko i gorący zaprawiamy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Sprawdzamy słoność, dodajemy pieczarki i sok z cytryny, z tym ostatnim ostrożnie, dodawać po trochu i próbować. Na wyjątkowe okazje możemy sos uszlachetnić łyżką koniaku, ale nie jest to konieczne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Sos jest przewspaniały i wszystkim go polecam!
Dzięki seniorko
anbetung.gif
.