- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
z książki Hot and Spicy: Red hot and sizzling dishes
2 piersi kurze pokrojone w kostkę
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka chili w proszku
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
2/3 szklanki tłustego jogurtu naturalnego
Sok z 1 cytryny
Kolendra posiekana – około 1 łyżki + oddzielnie do dekoracji
1 łyżka oleju
1 mała cebula
Limonka
Przygotować marynatę: wymieszać jogurt , imbir, czosnek, chili, kurkumę
sól. sok z cytryny, kolendrę
Do marynaty wrzucić mięso
Odstawić na jakieś 2 h
Przełożyć do żaroodpornego naczynia
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 – 200 stopni. Co jakiś czas zamieszać.
Zakończyć pieczenie pod grillem, żeby kurczak się zrumienił
Podawać z krążkami cebuli, kolendrą i kawałkami limonki
u nas bardzo nieortodoksyjnie podane z ... tortillą. Chleby naan wyszły
2 piersi kurze pokrojone w kostkę
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka chili w proszku
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
2/3 szklanki tłustego jogurtu naturalnego
Sok z 1 cytryny
Kolendra posiekana – około 1 łyżki + oddzielnie do dekoracji
1 łyżka oleju
1 mała cebula
Limonka
Przygotować marynatę: wymieszać jogurt , imbir, czosnek, chili, kurkumę
sól. sok z cytryny, kolendrę
Do marynaty wrzucić mięso
Odstawić na jakieś 2 h
Przełożyć do żaroodpornego naczynia
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 – 200 stopni. Co jakiś czas zamieszać.
Zakończyć pieczenie pod grillem, żeby kurczak się zrumienił
Podawać z krążkami cebuli, kolendrą i kawałkami limonki
u nas bardzo nieortodoksyjnie podane z ... tortillą. Chleby naan wyszły


Ostatnią edycję dokonał moderator: