- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Ot taki kurak, ala chinski
wymyslony na predce z polaczenia kilku przepisow ale bardzo smaczny
piersi z kurczaka pokrojone na kawalki
marynata (na oko
)
- Mirin
- sos sojowy
- olej sezamowy
Kurczaka zamarynowac, i zostawic w lodowce na conajmniej godzine
w miedzyczasie przygotowac sos:
- lyzka miodu
- 3 lyzeczki dzemu - ja dalam z borowek laponskich ale zastapcie to dzemem morelowym albo brzoskwiniowym
- posiekany drobno kawalek imbiru wielkosci kciuka
- 2 zabki czosnku zmiazdzone
- garstka uprazonych ziaren sezamu
Odstawic w chlodne miejsce
- pol cukinii pokroic w cienkie polplasterki
Kurczaka mozna (nie trzeba) opruszyc lekko w mace i usmazyc na oleju.
Gdy kurczak bedzie prawie gotowy, zrzucic go z patelni na talerz. Na patelni rozgrzac troche oleju, podsmazyc cukinie az zacznie byc lekko przezroczysta. Wlac sos, pomieszac chwile, wrzucic kurczaka i smazyc jeszcze z 2 minuty. Podawac z ryzem. Smacznego!
piersi z kurczaka pokrojone na kawalki
marynata (na oko
- Mirin
- sos sojowy
- olej sezamowy
Kurczaka zamarynowac, i zostawic w lodowce na conajmniej godzine
w miedzyczasie przygotowac sos:
- lyzka miodu
- 3 lyzeczki dzemu - ja dalam z borowek laponskich ale zastapcie to dzemem morelowym albo brzoskwiniowym
- posiekany drobno kawalek imbiru wielkosci kciuka
- 2 zabki czosnku zmiazdzone
- garstka uprazonych ziaren sezamu
Odstawic w chlodne miejsce
- pol cukinii pokroic w cienkie polplasterki
Kurczaka mozna (nie trzeba) opruszyc lekko w mace i usmazyc na oleju.
Gdy kurczak bedzie prawie gotowy, zrzucic go z patelni na talerz. Na patelni rozgrzac troche oleju, podsmazyc cukinie az zacznie byc lekko przezroczysta. Wlac sos, pomieszac chwile, wrzucic kurczaka i smazyc jeszcze z 2 minuty. Podawac z ryzem. Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: