Ryba w winnym sosie*

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
4 plastry ryby
12 średnich pieczarek
20 dag śmietany kremówki
2 marchewki
2 cebule
1 seler
1 cytryna
2 szklanki białego wytrawnego wina
2 żółtka
1 łyżeczka ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
sól
pieprz

Obrać marchew i selera, umyć, a następnie pokroić w kostkę. Obrać cebulę, pokroić na połówki. Dusić warzywa około pół godziny w winie i ½ szklanki wody. Wrzucić listki laurowe, ziarenka pieprzu i ½ łyżeczki soli. Wycisnąć sok z cytryny. Połową soku skropić opłukane kawałki ryby, odstawić je na 5 minut. Przecedzić wywar z warzyw do drugiego garnka, włożyć rybę. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 10 minut. Wyjąć rybę na półmisek, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Zaciągnąć wywar śmietaną, gotując na dużym ogniu odparować połowę płynu. Oczyścić i umyć pieczarki, pokroić na plasterki, skropić resztą soku z cytryny. Wrzucić grzyby do sosu, gotować około 5 minut. Rozprowadzić żółtka w odrobinie sosu, dolać do reszty. Nie gotować! Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ja podaję rybę z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.
Przepis idealny dla halibuta, ale nie mogłam dostać nigdzie, więc zrobiłam z mintajem i był palce lizać.
Przepraszam za słabe zdjęcie, ale akurat byli goście na kolacji i nie było czasu, fotki robiłam w biegu.
ryba.JPG
 

Załączniki

  • ryba.JPG
    ryba.JPG
    300.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: