skrzydełka w gyrosie

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
1 kg skrzydełek od kurczaka
4 cebule
1 przyprawa gyros (dowolna)
1 mały słoiczek ketchupu Włocławek (jak ktoś lubi ostrzejsze przyprawy to ten średni)
sól do obsypania skrzydełek
łyżka lub dwie oliwy lub oleju

Do żaroodpornego naczynia wkładamy część skrzydełek nasmarowanych sola i przyprawą gyros,na skrzydełka układamy poszatkowana cebulę (najlepsza w pół krążki) na to "ciapiemy" łyżką kilka kleksów z ketchupu,rozsmarowujemy i na to kolejno znów skrzydełka,cebula ketchup,na końcową warstwę skrapiamy oliwą lub olejem jak komuś nie przeszkadza smak oleju.Naczynie żaroodporne zamykamy pokrywą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do tem.180 stopni.Pokrywy nie otwieramy podczas pieczenia,pieczemy około 1 godz.Powinny delikatnie pęknąć na łączeniu pałki z pozostałym elementem skrzydełka.

*
Przepis podała mi koleżanka z pracy, innego zródła nie znam.