Piernikowe serca

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Przepis z http://www.lebkuchen-rezepte.de/lebkuchen/lebkuchenherz.html - tlumaczenie moje.

200 g masla
550 g miodu
250 g cukru
1 paczuszka przypraw do piernika (15 g)
30 g gorzkiego kakao
1200 g maki
1 paczuszka proszku do pieczenia (jakies 2 lyzeczki? )
2 jajka
szczypta soli

Maslo, miod, cukier przyprawe do piernikow i kakao rozgrzac na malym ogniu.
Jednolite mase lekko ostudzic.
Make z proszkiem do pieczenia przesiac do miski, dodac sol, jajka i mase miodowa ( mialam ja lekko ciepla, na tyle, ze nie parzyla w rece)
Zagniesc ciasto na jednolita i blyszczaca mase. (mozna uzyc robota kuchennego)
Jesli po zagniecieniu, masa bedzie w dalszym ciagu klejaca, nie dodawac wiecej maki.
Po lezakowaniu ciasto powinno zrobic sie zwarte i elastyczne.
Przelozyc do miski, przykryc folia spozywcza lub recznikiem i odstawic na pol dnia lub na jeden dzien w temperaturze pokojowej.
( Ja za kazdym razem (robilam dwa razy ) zrobilam ciasto z rana, a na drugi dzien pieklam. Wieczorem juz mi sie nie chcialo "bawic" )
Najlepiej od razu przygotowac sobie wiecej blach- natluscic lub wylozyc papierem. ( tak pisze w przepisie, ja uzywalam tylko dwoch blach na zmiane)
Ciasto wywalkowac na lekko oproszonej stolnicy i wycinac serca.
Piec w 200 st. ok. 12-15 min.

W przepisie nie jest zaznaczone na jaka grubosc walkowac ciasto.
Ja walkowalam na 5-6 mm.
Zrobilam rozne ksztalty i rozne wielkosci piernikow
icon_wink.gif

Te mniejsze pieklam 6-7 min. - te wieksze 10.

Lukier zrobilam z cukru pudru, soku z cytryny i wody.
W przepisie jest lukier z bialkiem, ktorego nie probowalam, wiec nie tlumacze- chyba, ze ktos bedzie chcial )
Aha i niektore pierniki pomazalam polewa czekoladowa (kuwertura)

Surowe ciasto- marzenie! Miekkie, elastyczne, swietnie sie nim pracowalo. Bylam bardzo zadowolona, na tyle, ze na drugi dzien, pieklam je jeszcze raz.
W piekarniku ladnie trzymaja ksztalt.
Za pierwszym i za drugim razem pieklam krocej niz w przepisie i wyszly od razu bardzo miekkie.
W puszce tez sie ladnie przechowuja i sa dalej miekkie.
Pierniki sa raczej z tych miekkich, nie chrupiacych.

lebkuchenherz.JPG

lebkuchenherz_1.JPG

Dodam jeszcze, ze pieklam je z polowy porcji, bo probowalam o co chodzi
icon_wink.gif

Za drugim razem oprocz w/w (i podzielonych na pol) skladnikow,
dodalam dodatkowo po pol lyzeczki mielonych gozdzikow, kardamonu, cynamonu, ilosc kakao zostawilam, jak na cala porcje- czyli dodalam 30 g,
a ilosc maki zmniejszylam o te 15g.
Wyszly ciemniejsze, lekko kakaowe i bardziej aromatyczne.

lebkuchenherz_z_przyprawami.JPG

lebkuchenherz_z_przyprawami1.JPG
 

Załączniki

  • lebkuchenherz.JPG
    lebkuchenherz.JPG
    114.7 KB · Wyświetleń: 16
  • lebkuchenherz_1.JPG
    lebkuchenherz_1.JPG
    81.7 KB · Wyświetleń: 15
  • lebkuchenherz_z_przyprawami.JPG
    lebkuchenherz_z_przyprawami.JPG
    95.4 KB · Wyświetleń: 13
  • lebkuchenherz_z_przyprawami1.JPG
    lebkuchenherz_z_przyprawami1.JPG
    111.4 KB · Wyświetleń: 13

pantera

Member
Lut 24, 2008
210
0
0
Caritko,omal nie udlawilam sie wlasna slina. Wygladaja pieeeeeknie,wymieklam
icon_eek.gif
Pierniki cudnej urody.
 

Alivea

Member
Paź 16, 2008
42
0
0
Zgadzam się z poprzedniczkami, przepiękne
icon_eek.gif

W przyszłym tygodniu zrobię na próbę dla rodziny,w końcu święta w sumie niedaleko i czas się wstępnie przygotowywać do wypieków ;D
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Piękne, Iza, piękne!
icon_eek.gif


już wydrukowany przepis
bussi.gif
a myślisz, że jak teraz upiec to spokojnie będą się nadawały do jedzenia w BN?
gruebel_2.gif
 

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
zdjecia jak zwykle perfekcyjne, widac od razu, ze szef kuchni ;)
Chyba dam sie namowic i sama sprobuje w niedlugim czasie, mam nadzieje, ze mi tez ladne wyjda, bo te tutaj wygladaja tak apetycznie... i to sliczne lukrowanie... Tez sie musze nauczyc
icon_razz.gif

 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
anbetung.gif
icon_biggrin.gif
Jestescie kochane
bussi.gif
Dziekuje za mile slowa
icon_biggrin.gif

Ogromnie sie ciesze, ze Wam sie podobaja
icon_biggrin.gif

Mam tylko nadzieje i modle sie
icon_wink.gif
- zebyscie byly zadowolone rowniez ze smaku
icon_wink.gif


ewalukas @ 8 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772710Piękne, Iza, piękne!
icon_eek.gif


już wydrukowany przepis
bussi.gif
a myślisz, że jak teraz upiec to spokojnie będą się nadawały do jedzenia w BN?
gruebel_2.gif
Ewus, nie bede ukrywac, ze troche boje sie na ten temat cos powiedziec.
Nie mam doswiadczenia w piernikach i nie wiem, czy jak beda lezec miesiac czy cos sie z nimi stanie.
Moge Ci tylko powiedziec, ze po przeszlo tygodniu (jak na razie) sa w dalszym ciagu miekkie i nie ubylo im na smaku ani na wygladzie
icon_wink.gif


Mam nadzieje, ze sie nie gniewasz za taka odpowiedz i ze Cie to niezniecheci, ale na prawde nie wiem.
Za miesiac bede mogla odpowiedziec smialo na to pytanie
icon_wink.gif
,
bo skoro juz tak zaczelam eksperymentowac z piernikami, to oczywiscie pare zostawie na BN - dla sprawdzenia.
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
Caritko, pierniczki takie piekne, ze az mi dech zaparlo

chcialabym je zrobic, i tylko sie zastanawiam, czy one w piekarniku mocno wyrastaja i traca na ksztalcie- tzn czy nadaja sie na ozdoby choinkowe?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
O Jezusie, co za przekroj!

Widzisz. Bez mleka powiadasz...
Ja juz dawno to widzialam i w tajemnicy moge doniesc: Najlepsze pierniki robia Niemcy, i my te pierniki mozemy wcinac, co znaczy, ze nie maja nic wspolnego z krowa. Tu jest maslo, ale to akurat latwiej zamienic niz taka smietane, ktora nie ma odpowiednika.
Cudnie dziekuje.
To teraz bede musiala chyba i te i Janki.... tragedia. Nic juz nie wiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Chyba popełnię pierniczki. Zbytu w domu żadnego, ale w pracy pożrą wszystkie
icon_smile.gif
 

Olson18

Member
Lis 22, 2007
15
0
0
Ale piekne pierniczki:) Caritko ja mam pytanie do ciebie:) W jaki sposob zrobilas tak piekne wzorki?? Głównie chodzi mi tu o te cieniutkie linie i malutkie kropeczki. Mam jeszcze pytanie dotyczace lukru. Czy moglabys podac proporcje skladników na lukier?? Pozdrawiam
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,666
113
Piękne!
Mam ochotę upiec chociaż z pół porcji.
Tylko nie zaryzykuję tak wysokiej temperatury piekarnika....
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_biggrin.gif
Jeszcze raz, bardzo Wam dziekuje za komplementy
icon_biggrin.gif
bussi.gif
cvety.gif

Licze, ze nie bedziecie mialy z nimi zadnych problemow, i ze smak Wam podpasuje
icon_wink.gif


Oliweczko, Bea juz Ci podpowiedziala ( Bea, dzieki
bussi.gif
)
i potwierdzam jeszcze raz, ze pierniki podczas pieczenia ladnie trzymaja ksztalt i wydaje mi sie, ze powinny nadawac sie na choinke
icon_wink.gif

Moze nawet moglabys je jeszcze cieniej rozwalkowac.. - nie wiem jak grube chcesz miec ozdoby
icon_wink.gif


Olson18 - wzorki wyciskalam worczkiem z ucietym rogiem.
Grubosc kresek, zalezy od dziurki, jaka zrobisz w woreczku.
Lukier musi byc dosc gesty.
Tutaj tez o tym pisalam
icon_wink.gif

https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=771991
W razie jakichs niejasnosci, poprostu pisz
icon_wink.gif


Proporcji na lukier niestety nie moge Ci podac, bo robilam na oko.
Czasem musialam dosypac jeszcze cukru, czasem odrobine wody, wiec na prawde ciezko mi powiedziec.
Musisz sama wyczuc konsystencje tego lukru
icon_wink.gif


Joanno, mysle, ze Ty, jako Ekspert wiesz najlepiej w jakiej temperaturze i jak dlugo piec
icon_wink.gif

Ja tam, jak na pierwszy raz wolalam, az tak nie eksperymentowac
icon_mrgreen.gif

Wierze, ze z tym akurat sobie poradzisz
icon_wink.gif
- Oby tylko smakowalo
icon_wink.gif