Pilaw kokosowy

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
400g ryzu basmati
2 marchewki
2 cukinie
1cebula
2-3 zabki czosnku
2-3cm swiezego imbiru
1-2 peperoni(zalezy jak kto ostro lubi)
2 pory czesc biala i jasnozielona
60g ghee, masla lub innego tluszczu
2 lyzki curry
200ml bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego(400ml)
80g nerkowcow
60g sultanek

i teraz tak:
marchewki i cebule obrac, pokroic na male kostki, cukinie w cwierckrazki
pory pokroic na piorka
czosnek, imbir i papryczki peperoni pokroic na malutkie kawalatka
nerkowce zprazyc na suchej patelni

w duzym garnku rozgrzac tluszcz, wrzucic cebule, marchew i pory, ladnie zeszklic i wrzucic do tego cukinie, czosnek, imbir i papryczke, jeszcze wszystko ze 3 minuty smazyc, posypac proszkiem curry i znowu troszke zesmazyc mieszajac
dodac bulion i mleko kokosowe i na duzym ogniu zredukowac plyn.
przyprawic sola, pieprzem i brazowym cukrem

ryz obowiazkowo przyrzadzic wg. tego przepisu
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...&hl=alforda

podac na talerz ryz i zalac sosem, posypac nerkowcami i sultankami

SMACZNEGO!!

IMG_5438.jpg
 

Załączniki

  • IMG_5438.jpg
    IMG_5438.jpg
    162.6 KB · Wyświetleń: 2

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Margot
bussi.gif
ale to jest naprawde pyszne!!!! jedlismy dwa dni, mniam
mniam.gif
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,874
214
63
Zrobiłam dziś - bardzo nam smakowało, choć brakowało czegoś wyrazistego w smaku. Ale może dlatego, że nie miałam świeżego imbiru i użyłam takiego w proszku? W każdym razie danie ma potencjał i na pewno jeszcze zagości na moim stole
icon_smile.gif