Przepis z miesięcznika "Ty i Ja". Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.
Składniki
1 duży dojrzały bakłażan
1 pokrojona na cienkie plastry cebula
szklanka oliwy z oliwek
łyżeczka miodu
trochę soku cytrynowego
sól, pieprz
Odcinamy zieloną końcówkę bakłażana, przekrawamy go wzdłuż na pół i wraz z cebulą podsmażamy krótko w 2 łyżkach oliwy, po czym, dodawszy 1/3 szklanki wody, dusimy pod przykryciem do miękkości. Uduszony bakłażan wraz z cebulą przecieramy przez sito i do uzyskanego puree dodajemy po trochu skąpą filiżankę oliwy (ilość zależy od wielkości bakłażana). Sos, po dokładnym wymieszaniu, przyprawiamy do smaku solą, szczyptą pieprzu, odrobiną soku z cytryny i - miodem. Dodatki te możemy dawkować dowolnie, w zależności od indywidualnego smaku. Jeszcze raz wszystko mieszamy i sos ochładzamy. Podajemy zimny sos do gorącej smażonej ryby.
Składniki
1 duży dojrzały bakłażan
1 pokrojona na cienkie plastry cebula
szklanka oliwy z oliwek
łyżeczka miodu
trochę soku cytrynowego
sól, pieprz
Odcinamy zieloną końcówkę bakłażana, przekrawamy go wzdłuż na pół i wraz z cebulą podsmażamy krótko w 2 łyżkach oliwy, po czym, dodawszy 1/3 szklanki wody, dusimy pod przykryciem do miękkości. Uduszony bakłażan wraz z cebulą przecieramy przez sito i do uzyskanego puree dodajemy po trochu skąpą filiżankę oliwy (ilość zależy od wielkości bakłażana). Sos, po dokładnym wymieszaniu, przyprawiamy do smaku solą, szczyptą pieprzu, odrobiną soku z cytryny i - miodem. Dodatki te możemy dawkować dowolnie, w zależności od indywidualnego smaku. Jeszcze raz wszystko mieszamy i sos ochładzamy. Podajemy zimny sos do gorącej smażonej ryby.
Ostatnią edycję dokonał moderator: