- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Wyśmienity placek żydowski
35 dkg cukru
35 dkg mąki tortowej
25 dkg margaryny
2 łyżki kakao
4 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu rumowego
6 malych sliwek
2 jabłka 2 gruszki
Cukier, kako i margarynę rozpuścić w rondlu a po ostudzeniu odlać pół szklanki masy na polewę. Do pozostałej masy dodawać mąkę, 4 żółtka, proszek do pieczenia, ciągle mieszając.
Bialka ubić na sztywna pianę i delikatnie polączyć z masą.
Owoce umyć, obrać, pokroić na różne kawałki, wrzucić do ciasta.Dodać aromat.
Ciasto przelać do natluszczonej formy.Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
Po wyjęciu placek polać polewą kakaową. Podawać z kawą.
Mieszanke owocow można dowolnie komponować, najlepsze będą owoce sezonowe.
Na przyszłość nie będę oddzielać białek i ubijać piany tylko dodam do ciasta całe jajka. Tak robię każdego murzynka a to nic innego jak murzynek z dużą ilością owoców.
Nie mam pewności czy ten przepis napewno pochodzi z kuchni żydowskiej ale z pewnością z książki o takim tytule.Przepisy do książki zebrała Marta Orłowska.
35 dkg cukru
35 dkg mąki tortowej
25 dkg margaryny
2 łyżki kakao
4 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu rumowego
6 malych sliwek
2 jabłka 2 gruszki
Cukier, kako i margarynę rozpuścić w rondlu a po ostudzeniu odlać pół szklanki masy na polewę. Do pozostałej masy dodawać mąkę, 4 żółtka, proszek do pieczenia, ciągle mieszając.
Bialka ubić na sztywna pianę i delikatnie polączyć z masą.
Owoce umyć, obrać, pokroić na różne kawałki, wrzucić do ciasta.Dodać aromat.
Ciasto przelać do natluszczonej formy.Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
Po wyjęciu placek polać polewą kakaową. Podawać z kawą.
Mieszanke owocow można dowolnie komponować, najlepsze będą owoce sezonowe.
Na przyszłość nie będę oddzielać białek i ubijać piany tylko dodam do ciasta całe jajka. Tak robię każdego murzynka a to nic innego jak murzynek z dużą ilością owoców.
Nie mam pewności czy ten przepis napewno pochodzi z kuchni żydowskiej ale z pewnością z książki o takim tytule.Przepisy do książki zebrała Marta Orłowska.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: