W cieście*

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
witajcie,
do tej pory korzystałam z Waszych podpowiedzi na smakowite potrawy a dzisiaj chcę się odwdzięczyć ulubionym daniem w cieście, podpatrzonym 'u chińczyka'
icon_smile.gif


Potrzebujemy:
2 szt piersi kurczaka (ja kupuję podwójną)
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki wiórków kokosowych
sól

Co z tym począć:

Mięso opłukać i pokroić na nieduże kawałki, wielkość jaką lubicie, kształt też.
Zalać sosem sojowym, odstawić w chłodne miejsce.
Obie mąki wymieszać, dodać jajko i tyle wody, by uzyskać ciasto o konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Do ciasta dodać wiórki kokosowe, ewentualnie dosolić do smaku, wymieszać.
Mięso osączyć z nadmiaru sosu, wrzucić do naczynia z ciastem i wymieszać.
Olej wlać do garnka, mocno podgrzać. Mięso smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Można podawać z ryzem, pieczarkami smażonymi z papryką.
Smacznego!


Jeśli macie swoje sposoby na smażenie w cieście to napiszcie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: