Góralska sałatka ziemniaczana z rokpolem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie wiem skąd mam ten przepis, z jakiegoś czasopisma, którego nazwy nie znam, ale na szczęście zachował się podpis autorki tego dania. Jest nią pani Aleksandra Ziembina. Ponadto sałatka ta powinna być przygotowana z młodych ziemniaków, co nawet zachowało się w jej tytule, a który ja zmodyfikowałam, bo robiłam tę sałatkę dzisiaj, kiedy to młode ziemniaki są już tylko wspomnieniem.

sa_atka___zdj_cie.jpg

Nie zaszkodziło to sałatce wcale, tym bardziej, że wybrałam odmianę sałatkową, która nie rozgotowuje się na papkę, zachowując jędrność.

Składniki
60 dkg ziemniaków równej wielkości
10 dkg sera rokpol
2 - 3 małe cebulki
1 czubata łyżka pestek dyni
1 pęczek posiekanego koperku
1 łyżka oliwy

Sos
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka białego octu winnego
sól, pieprz

Ziemniaki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy posoloną wodą i gotujemy w łupinach. Kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, albo siekamy jak najdrobniej i wkładamy do słoika typu twist, Do czosnku dodajemy sól i pieprz i wlewamy oliwę oraz ocet winny. Słoik zakręcamy i energicznie nim potrząsamy, by składniki dokładnie się połączyły.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, a gdy przestygną (ale nie ostygną), obieramy ze skórek, kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do salaterki i polewamy sosem.
Zanim ziemniaki ostygną, mocno rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej pestki dyni, po czym przekładamy je na talerzyk.
Na patelnię wlewamy oliwę i rumienimy pokrojone w piórka cebule. Pod koniec smażenia dodajemy do cebuli pestki dyni.
Chłodne ziemniaki posypujemy pokruszonym rokpolem i polewamy cebulką z pestkami dyni. Po chwili, gdy ser się trochę rozpuści, mieszamy sałatkę z koperkiem.
Tę sałatkę można wzbogacić przesmażonym boczkiem lub kiełbasą. Ja tego nie robiłam, a wyszła pyszna.

Załączniki

• sa_atka___zdj_cie.jpg
    sa_atka___zdj_cie.jpg
    300.9 KB · Wyświetleń: 1
Wrz 3, 2008
1,371
0
0
z dnia nie jadlam, wiec nie wiem, pini byly naprawde dobre, ale wloskie tez ok
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Powtórzyłam dzisiaj tę sałatkę z orzechami piniowymi zamiast dyni. Dużej różnicy w smaku nie zauważyłam. Wypróbuję jeszcze z orzechami włoskimi, chociaż z dodatkiem pestek dyni jest jak do tej pory najbardziej wyważona smakowo.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy