Jest to przepis bardzo szybki do wykonania i często go stosuję. Pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" wyd. Agora. Przygotowanie go nie zajmuje więcej niż pół godziny. Jeśli w tym samym czasie wstawimy ziemniaki, mamy gotowy obiad.
Składniki
80 dkg filetów rybnych ( ja wzięłam okonia nilowego, nazywanego też afrykańskim) z ryb o białym mięsie
1/2 pęczka natki
1 cytryna
1 łyżka kaparów
4 łyżki schłodzonego masła
3 łyżki mąki
2 łyżki oleju ( ja daję więcej)
sól, pieprz, cukier
Jeśli filety są zamrożone, to wcześniej je odmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Filety dzielimy na 4 porcje, solimy i oprószamy pieprzem. Natkę płuczemy, strząsamy nadmiar wody a póżniej drobno siekamy. Ocieramy skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Filety obtaczamy w mące i smażymy na dużym ogniu 1 minutę. Zmniejszamy ogień, odwracamy rybę i dosmażamy jeszcze 2 - 4 minuty. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, najlepiej do nagrzanego do 50 - 80 st. piekarnika. Do garnuszka wlewamy sok z cytryny i dodajemy małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polewamy filety i krótko podgrzewamy. Doskonałe z ziemniakami w mundurkach.
Składniki
80 dkg filetów rybnych ( ja wzięłam okonia nilowego, nazywanego też afrykańskim) z ryb o białym mięsie
1/2 pęczka natki
1 cytryna
1 łyżka kaparów
4 łyżki schłodzonego masła
3 łyżki mąki
2 łyżki oleju ( ja daję więcej)
sól, pieprz, cukier
Jeśli filety są zamrożone, to wcześniej je odmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Filety dzielimy na 4 porcje, solimy i oprószamy pieprzem. Natkę płuczemy, strząsamy nadmiar wody a póżniej drobno siekamy. Ocieramy skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Filety obtaczamy w mące i smażymy na dużym ogniu 1 minutę. Zmniejszamy ogień, odwracamy rybę i dosmażamy jeszcze 2 - 4 minuty. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, najlepiej do nagrzanego do 50 - 80 st. piekarnika. Do garnuszka wlewamy sok z cytryny i dodajemy małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polewamy filety i krótko podgrzewamy. Doskonałe z ziemniakami w mundurkach.
Ostatnią edycję dokonał moderator: