Prosty w przygotowaniu i wilgotny schabik z "bajerem" w środku.
Potrzebne składniki:
Schab (ja miałam ok 1kg)
Kabanosy ( Ilość zależna od "wzoru" - z mojego kwiatka wyszły koła olimpijskie)
Sól peklowa najlepiej otoczkowa
Ziarenka smaku.
Żelatyna spożywcza (opcjonalnie)
Schab myjemy, nacinamy nożem "na wylot". W otwory upychamy kabanosy, następnie nacieramy solą peklową i ziarenkami smaku. Ja zawijam w rękaw do pieczenia tak aby do środka nie dostała się woda. Jeśli ktoś lubi galaretkę może dosypać 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej przed zawinięciem w folię. Schab obwiązuję dratwą i wkładam na noc do lodówki. Następnego dnia schab wkładam na sitko do gotowania na parze i gotuję go przez 1h na małym ogniu ( Para ma lekko uchodzić z garnka a nie podnosić pokrywkę) Po godzinie mięsko wyciągam, kładę w niedostępnym dla psa miejscu a jak wystygnie wkładam do lodówki. Folię zdejmuję dopiero po zastygnięciu galaretki. Mięso świetnie przechodzi smakiem od kiełbasy więc można również "włożyć" podwędzaną. Polecam, naprawdę pyszne.
Smacznego
Potrzebne składniki:
Schab (ja miałam ok 1kg)
Kabanosy ( Ilość zależna od "wzoru" - z mojego kwiatka wyszły koła olimpijskie)
Sól peklowa najlepiej otoczkowa
Ziarenka smaku.
Żelatyna spożywcza (opcjonalnie)
Schab myjemy, nacinamy nożem "na wylot". W otwory upychamy kabanosy, następnie nacieramy solą peklową i ziarenkami smaku. Ja zawijam w rękaw do pieczenia tak aby do środka nie dostała się woda. Jeśli ktoś lubi galaretkę może dosypać 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej przed zawinięciem w folię. Schab obwiązuję dratwą i wkładam na noc do lodówki. Następnego dnia schab wkładam na sitko do gotowania na parze i gotuję go przez 1h na małym ogniu ( Para ma lekko uchodzić z garnka a nie podnosić pokrywkę) Po godzinie mięsko wyciągam, kładę w niedostępnym dla psa miejscu a jak wystygnie wkładam do lodówki. Folię zdejmuję dopiero po zastygnięciu galaretki. Mięso świetnie przechodzi smakiem od kiełbasy więc można również "włożyć" podwędzaną. Polecam, naprawdę pyszne.
Smacznego
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: