Chałka na jogurcie

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Caritka @ 21 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=893692Z suchym.
Za nim zrolowalam te trzy waleczki, to posmarowalam je lekko maslem, obsypalam cukrem,
potem makiem, zwinelam i przeplotlam.

A mi moje "nowe" ciasto nie chce rosnac
baa.gif
Rozumiem, też tak uczynię.

Nie chce rosnąć ? A do piekarnika (z włączoną żarówką) z nim na trzy zdrowaśki
icon_mrgreen.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Krystyna9 @ 21 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=893695Rozumiem, też tak uczynię.

Nie chce rosnąć ? A do piekarnika (z włączoną żarówką) z nim na trzy zdrowaśki
icon_mrgreen.gif
No kurcze, nie chce
baa.gif

Ale dzisiaj chyba za bardzo sie staralam
icon_mrgreen.gif

- Drozdze mialam w temperaturze pokojowej
icon_mrgreen.gif
, troche wczesniej wyciagniete mleko z lodowki i nawet tym razem zrobilam z jogurtem
rofl.gif

Rano lecialam do sklepu, a tu "nici " - a nie rosnie
rofl.gif

Ale to nic, ja mam czas
baa.gif
- poczekam jeszcze
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Caritka @ 21 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=893696No kurcze, nie chce
baa.gif

Ale dzisiaj chyba za bardzo sie staralam
icon_mrgreen.gif

- Drozdze mialam w temperaturze pokojowej
icon_mrgreen.gif
, troche wczesniej wyciagniete mleko z lodowki i nawet tym razem zrobilam z jogurtem
rofl.gif

Rano lecialam do sklepu, a tu "nici " - a nie rosnie
rofl.gif

Ale to nic, ja mam czas
baa.gif
- poczekam jeszcze
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
No popatrz, a ja jak używam żywych drożdży, to zawsze takie prosto z lodówki
icon_redface.gif

Mnie czasami też strasznie leniwie rośnie to ciasto. Pomaga mu to lekkie podgrzewanie w piekarniku (miska jest szczelnie zamknięta wtedy)
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
A ja uzywam w temepraturze pokojowej
icon_mrgreen.gif
- zawsze
icon_mrgreen.gif
Tzn. chyba moge powiedziec, ze prawie zawsze,
bo wczoraj mialam z lodowki
icon_mrgreen.gif


Chwilowo mam "tysiac" innych robot, wiec niech sobie rosnie, jak chce. Jak skoncze "swoje", to sie nia zajme
zahnlos.gif

icon_wink.gif

Dzieki za rade
bussi.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Uroslo, ale wydawalo mi sie, ze jeszcze nie do konca.
Kolo 14.30 zaplotlam, przelozylam do keksowki i czekalam dalej, az wyrosnie.
Znowu nie roslo. No moze troche tam podroslo, ale nieznacznie.
W koncu wkurzylam sie i (dopiero) kolo 17.30 wlozylam keksowke do zimnego piekarnika i powoli sie pieklo,
- bo ilez mozna czekac?
baa.gif

icon_wink.gif

Zrobila mi niespodzianke, bo slicznie poszla w gore.
Zagapilam sie troche z czasem pieczenia i wyszla zbyt brazowa ( ale ja nie narzekam, bo takie lubie na szczescie )
Mimo, ze czekalam na nia prawie caly dzien, to i tak wyszla pyszna i puszysta
icon_biggrin.gif

Znow zrobilam z makiem
lecker.gif


Krystyno
anbetung.gif


Zdjecia na dowod nie ma
icon_mrgreen.gif
, bo oczywiscie bylo juz ciut za ciemno i wyszlo rozmazane.
Jutro "strzele" i udowodnie, ze sie udala
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
freu.gif
przecież Tobie nie mogło się nie udac. Chałka dała tylko malutką lekcję cierpliwości
icon_wink.gif
( o jak bardzo mi jej brakuje, tzn cierpliwości). Ja bardzo lubię takie mocniej przypieczone (nawet deczko przypalone). Muszę i ja w tym tygodniu zrobic. Właśnie taką wersję jak Twoja, z makiem
mniam.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Krystyna9 @ 21 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=893806
freu.gif
przecież Tobie nie mogło się nie udac.
Moooglo.
icon_mrgreen.gif


bussi.gif


CYTATChałka dała tylko malutką lekcję cierpliwości
icon_wink.gif
( o jak bardzo mi jej brakuje, tzn cierpliwości).
Szczerze?
icon_mrgreen.gif

To przyznaje, ze jakos bylam tak zajeta, ze nie zwracalam na nia uwagi.
Byl nawet moment, ze zapomnialam, ze "rosnie" mi ciasto, a jak mi sie przypomnialo, to lecialam biegiem,
zeby zobaczyc, czy nie przeroslo.
Nie roslo, to olalam.
icon_mrgreen.gif

Wiec tym razem z cierpliwoscia nie mialo nic wspolnego
icon_mrgreen.gif

Ale dziekuje.
icon_lol.gif


CYTATJa bardzo lubię takie mocniej przypieczone (nawet deczko przypalone). Muszę i ja w tym tygodniu zrobic. Właśnie taką wersję jak Twoja, z makiem
mniam.gif
Ojjj, ja tez!! I im bardziej przypalone, tym lepsze!
I nie tylko chleby i bulki, ale rowniez miesa, ziemniaki i co tam jeszcze
icon_mrgreen.gif


Mam nadzieje, ze "moja wersja" bedzie Ci smakowac
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Ja uwielbiam takie polaczenie drozdzowego z makiem
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
No to udowadniam, ze wyszla i jest puszysta
icon_wink.gif

- Tylko czemu tak szybko znika
baa.gif


chalka_na_jogurcie.JPG
 

Załączniki

  • chalka_na_jogurcie.JPG
    chalka_na_jogurcie.JPG
    101.3 KB · Wyświetleń: 5

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
i zaś przepiękna i puszysta
daumen.gif
. Chyba się jakieś ludki-krasnoludki zwiedziały, że takie pyszności upiekłaś i ukradkiem podjadają sobie
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Boze, takei zdjecia ! Wy jestescie okrutne.
icon_mrgreen.gif

Chcialam wczoraj robic. Poszlam po pracy po drozdze, ale durna zapomnialam jogurt kupic.
 

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Krysiu chałka piękna i pewnie tak samo smaczna.
Ostatnio walczę z sernikami, ale następna będzie na pewno Twoja chałka.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Na samym mleku nie piekłam jej. W tym tygodniu zrobię na jogurcie greckim, bo stoi biedny w rogu lodówki. I z makiem, jak Caritka.

Alll, dla mnie serniki są ponad wszystko, jeżeli chodzi o ciasta. Ale chałka jest wspaniała na śniadanie.
 

ewa77

Member
Sty 6, 2009
333
0
0
Ja tez sie skusilam na te chalke i niby wszystko bylo super-ciasto super wyroslo w keksowce ,ale przy posypywaniu kruszonka opadlo.Siedzi juz 15 min. w piekarniku i nic nie ruszylo.
gruebel_2.gif
Czyzbym byla brutalna przy posypywaniu?Ale pachnie oblednie-zobaczymy co z tego bedzie?A juz obiecalam dziecku super sniadanko na jutro
icon_mrgreen.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Chodzę koło tej chałki jak pies koło jeża i tłumacze sobie że ja tego nie jem .
Jak nie mam to i nie jem ale jak upiekę to zjem napewno. Sama tracę cierpliwość do tych swoich fanaberii.
Chyba lepiej żałować za grzechy niż żałować że się nie grzeszyło...
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Ewa, nie mam pojęcia co się mogło stac
gruebel_2.gif
, że ciasto opadło. Może za długo rosło (przerosło) i do tego kruszonka była bardzo zimna, z lodówki?

Samanto, chyba lepiej żałowac za grzechy
icon_mrgreen.gif
Przynajmniej ja tak wybieram
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
To ja bede musiala prosic o rozgrzeszenie, bo z powodu bezmyslnosci, objawiajacej sie nienabyciem jogurtu, zrobilam inna chalke.
icon_wink.gif
 

ewa77

Member
Sty 6, 2009
333
0
0
Krysiu masz racje ciasto mi poprostu przeroslo,bo bylo na wysokosc keksowki.Jednak po upieczeniu chociaz niskie to i tak przepyszne. Jutro powtorka, tym razem bede go juz pilnowac i nie dam mu szalec
baa.gif
Bardzo dziekuje za przepis,bo ta chalka jest SUPER.
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif