- Lut 3, 2007
- 373
- 0
- 0
Masa orzechowa :
30dkg mielonych orzechow
1 kostka masła
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietanki słodkiej lub mleka
sok z 1/2 cytryny
spirytus ok 2 łyżek stołowych
Cukier , masło , śmietankę ( lub mleko ) zagotować. Wsypać orzechy , starannie zamieszać ,
odstawić do całkowitego wystudzenia. B.WAZNE !Masa ma być bardzo zimna. Ja wystawiam naczynie za okno a potem do lodówki, najlepiej na noc. Następnie ucierać mikserem dodając porcjami sok z cytryny i spirytus. Spirytusu można dodać wedle smaku i uznania ale należy zważać żeby masa nie była zbyt rzadka !!
Nadmiar masy orzechowej -spirytusowej można wykorzystać nadziewając suszone śliwki, wcześniej namoczone w mocnej herbacie z dodatkiem śliwowicy np.Przewiazac taka śliwkę paseczkiem kandyzowanej skorki pomarańczy Masa jest niestety tłusta i niestety ...kaloryczna. Bardzo zimna mase, to warunek niezbędny
należy ubijać ( robię to w mikserze końcówką do ubijania piany ) bardzo starannie. Dodając sok z cytryny plus spirytus staje sie ona lekka i puszysta. Uważać aby nie byla zbyt rzadka , kiedy będziemy dozować spirytus. Można także zwiększyć ilość orzechow, zaostrzyć większą ilością soku z cytryny ale te proporcje sa dość wyważone. Ma inny smak niz klasyczna masa orzechowa to tortu. Może fakt zagotowania zmienia jej smak ??
przekopiowałam to kiedyś z FK, niestety bez nicku autora
(starsza pani, czy jakoś tak...)
piekę trzy warstwy, jedno przełożenie to powidła, drugie ta właśnie masa
30dkg mielonych orzechow
1 kostka masła
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietanki słodkiej lub mleka
sok z 1/2 cytryny
spirytus ok 2 łyżek stołowych
Cukier , masło , śmietankę ( lub mleko ) zagotować. Wsypać orzechy , starannie zamieszać ,
odstawić do całkowitego wystudzenia. B.WAZNE !Masa ma być bardzo zimna. Ja wystawiam naczynie za okno a potem do lodówki, najlepiej na noc. Następnie ucierać mikserem dodając porcjami sok z cytryny i spirytus. Spirytusu można dodać wedle smaku i uznania ale należy zważać żeby masa nie była zbyt rzadka !!
Nadmiar masy orzechowej -spirytusowej można wykorzystać nadziewając suszone śliwki, wcześniej namoczone w mocnej herbacie z dodatkiem śliwowicy np.Przewiazac taka śliwkę paseczkiem kandyzowanej skorki pomarańczy Masa jest niestety tłusta i niestety ...kaloryczna. Bardzo zimna mase, to warunek niezbędny
należy ubijać ( robię to w mikserze końcówką do ubijania piany ) bardzo starannie. Dodając sok z cytryny plus spirytus staje sie ona lekka i puszysta. Uważać aby nie byla zbyt rzadka , kiedy będziemy dozować spirytus. Można także zwiększyć ilość orzechow, zaostrzyć większą ilością soku z cytryny ale te proporcje sa dość wyważone. Ma inny smak niz klasyczna masa orzechowa to tortu. Może fakt zagotowania zmienia jej smak ??
przekopiowałam to kiedyś z FK, niestety bez nicku autora
(starsza pani, czy jakoś tak...)
piekę trzy warstwy, jedno przełożenie to powidła, drugie ta właśnie masa