Ciasto marchewkowe- ulubione.

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Ciasto marchewkowe.

1szklanka cukru
1szklanka oleju
1i2/3 szklanki mąki
3 jajka
2 szklanki startej marchwi(na średnich oczkach)
półtorej łyżeczki sody
półtorej łyżeczki cynamonu
półtorej łyżeczki kakao
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie: orzechy i rodzynki

Cukier utrzeć z olejem i dodawać po 1 jajku nadal ucierając.Następnie dodawać kolejno wszystkie składniki i ucierać ,a na końcu dodać marchew i bakalie, i tylko wymieszać łyżką.
Przelać ciasto np. do keksówki i piec w temp.180st.C-około 70 min.
Trzeba zrobić próbę -suchego patyczka.
Można przełożyć dżemem lub masą budyniową itp.Wierzch można polukrować, oblać polewą czekoladową lub serkiem waniliowym.

Przepis ten usłyszałam od pani dzwoniącej do telewizji-kilka lat temu.Od tej pory innego już nie szukam.
Polecam go bo jest pyszne.
 

Załączniki

  • marchewkowe.jpg
    marchewkowe.jpg
    108.6 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Pięknie się prezentuje.
Czy wyjdą też muffiny? Jeżeli tak, to za pomocą tylki do pączków do środka dodałabym coś, tzn jakiś kremik, nutellę, albo dżem.
Co fachowcy z tej dziedziny doradzą mi?
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
h-elen- niestety nie robiłam jeszcze z niego muffinek ale może ktoś się odezwie, w tej sprawie.
wink.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Fachowcem nie jestem ale muffinki wyjdą na pewno
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Bardzo dziękuję! Właśnie siedzę na Allegro i zamawiam muffinowe formy...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Można zrobić to ciasto, w tortownicy(u mnie 26cm średnicy) i przełożyć masą np. taką:

250g serka mascarpone
200g śmietanki 30%- słodkiej
3 łyżki cukru pudru
Ubić śmietankę z cukrem, następnie stopniowo dodać serek aby ładnie się połączył ze śmietanką.
Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Następnym razem ciasto posmaruję cienką warstwą
kwaskowatego dżemu i dopiero dam masę, żeby przełamać słodycz marchewki.
 

Załączniki

  • tort_marchewkowy.jpg
    tort_marchewkowy.jpg
    107.4 KB · Wyświetleń: 0