IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Zajęcze udka bajcowane*, świąteczna potrawa w okresie polowań
seniorka
post 4 Dec 2008, 22:51
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Przed świętami można kupić całego, a jeszcze częściej (w supermarketach) porcjowanego zająca. Jeśli uda nam się zdobyć przynajmniej kilogram udek zajęczych, namawiam do spróbowania tej potrawy. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza.

Składniki dla 4 osób
ok.1 kg udek zajęczych
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 gożdziki
korzeń pietruszki
po szczypcie rozmarynu i tymianku
1,5 szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
pół kieliszka octu winnego
sól
2 - 3 łyżki mąki
1 - 2 łyżki masła
5 dkg wędzonego boczku
1 cebula

Udka zajęcze z plasterkami cebuli, rozgniecionym czosnkiem, liściem laurowym, gożdzikami, przekrojoną wzdłuż na cztery pietruszką, rozmarynem i tymiankiem włożyć do wąskiego naczynia, zalać winem i octem winnym i odstawić na około 24 godziny. Następnie osuszyć udka papierowym ręcznikiem, posolić, otoczyć w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać boczek pokrojony w paski i cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Posypać resztą maki, usmażyć na brązowy kolor. Wlać połowę marynaty (bajcu) i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W czasie duszenia można ewentualnie dolać jeszcze marynaty, rosołu mięsnego (z kostki) lub czerwonego wina. Zależy jaki chcemy mieć smak. Ja podlewałam winem na zmianę z marynatą. Sosu nie przecieramy, tylko polewamy nim gotowego zająca na półmisku.
Musimy uważać, zeby sosu nie było za dużo, a przede wszystkim, żeby nie był za rzadki. Podajemy z ziemniakami i borówkami smażonymi z jabłkami i gruszkami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alan
post 16 Dec 2008, 10:49
Post #2


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 729
Dołączył: 21-October 04
Skąd: Poznań/Skórzewo
Użytkownik nr: 127



A całego zająca też tak można zrobić?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 16 Dec 2008, 12:12
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Oczywiście. Tylko ja przeważnie przodki zużywałam do pasztetu, a comber i udka bajcowałam i dusiłam. Skoro Tobie przodki do niczego nie są potrzebne, możesz je wykorzystać do zabajcowania i uduszenia. Musisz tylko zgrabnie podzielić zająca na porcje. Smacznego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 16 Dec 2008, 12:16
Post #4


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Zapomniałam dodać, że mając całego zająca trzeba proporcjonalnie zwiększyć ilość marynaty i innych ingrediencji, bo te proporcje są podane dla 1 kg udek. Ale o tym na pewno wiesz. Pozdrowienia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 3 Dec 2009, 08:46
Post #5


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Okres polowań trwa, zbliżają się święta, może kogoś zainteresuje ten zając.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th July 2019 - 13:33