IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Paluchy - buły drożdżowe*, z farszem
Krystyna9
post 5 Dec 2008, 19:38
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.122
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Tak sobie wczoraj kombinowałam co tu zrobic z resztek mięsa z rosołu i wykombinowałam takie oto paluchy nadziewane farszem mięsno-kapuscianym (z kiszonej kapusty)

Załączony plik  bu_y4.JPG ( 97.93K ) Suma pobrań: 3


Ciasto: (na 2 paluchy o długości 35-38 cm każdy)

* 250 gram mąki (brałam luksusową typ 550)
* 140 ml wody
* 15-20g drożdży świeżych
* 1 łyżka miodu
* 1/2 łyżeczki soli (z małym czubkiem)
* 1 łyżeczka majonezu ( też z czubkiem, tyle że dużym)
* 1,5 - łyżeczek oleju ( u mnie to był mały chlupek prosto z butelki)

* farsz: resztki wołowiny rosołowej i ugotowana z 3 grzybami i posiekana kiszona kapusta. Całośc wymieszana dokładnie i podgrzana na podsmażonej na delikatny, złoty kolor cebulce.

Ciepłą wodę wymieszac z miodem, drożdżami i 2 łyżkami mąki. Zostawic do wyrośnięcia na kilka minut. W misce wymieszac resztę mąki z solą i dodac wyrośnięte drożdże. Zagnieśc ciasto. Odstawic do wyrośnięcia. U mnie rosło w lodówce, przez całą noc i jeszcze dłużej, w przykrytej misce. Ciasto wyłożyc na blat i podzielic na 2 części. Rozwałkowac na wąski i długi (35-38cm) prostokąt. Nałożyc farsz (dobrze jak farsz jest ciepły, to ciasto migusiem rośnie), na całej długości i zwijac, zalepiając dośc mocno brzegi (u mnie było dużo farszu, więc tylko udało się założyc bok do boku i zlepic) . Końce zalepic. Odstawic do wyrośnięcia na kilka minut (ja nie miałam czasu i rosło dokładnie całe 5 minut) Paluchy posmarowac jajkiem i posypac np. sezamem lub czarnuszką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ( w trakcie podniosłam temperaturę do 200 stopni) około 20 minut.

Super smakują z barszczem czerwonym lub białym.

Załączony plik  bu_y7.JPG ( 101.39K ) Suma pobrań: 1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
izunia2007
post 5 Dec 2008, 19:40
Post #2


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.294
Dołączył: 4-June 08
Skąd: CHICAGO
Użytkownik nr: 9.406



Ohoho! (albo ochocho!) wygladaja baaaaardzo smacznie!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 5 Dec 2008, 19:52
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.122
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(izunia2007 @ 5 Dec 2008, 19:40 ) *
Ohoho! (albo ochocho!) wygladaja baaaaardzo smacznie!

Iza, ja sama jestem zaskoczona ich smakiem icon_mrgreen.gif . Bo to ciasto to było tak kombinowane, że obawiałam się że może byc coś nie tak. Szczególnie, że swoim zwyczajem wrąbałam go wczoraj wieczorem do lodówki a piekłam dopiero dzisiaj po powrocie z pracy ok. 17. Ciasto było okrutnie zmarznięte, ale jak położyłam ciepły farsz, to zrobiło się takie cudownie miękkie i szybciutko napuszyło się. Pewnie, gdybym jeszcze poczekała ok. 20 minut, to byłoby jeszcze bardziej puszyste. Ale, jako że u mnie krucho z czasem, to zawsze muszę coś po swojemu. Wydaje mi się , że wspaniale by się komponował do nich farsz z pieczarek smażonych. Ja musiałam wykorzystac wołowinę po rosole od flaków.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 5 Dec 2008, 20:25
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



jak by tak nadziać samym mięsem, takim np. jak do knedli, zrobić trochę mniejsze, to jak kanapka z pasztetem by była, i jak znalazł do pracy lecker.gif a z dodatkiem kapusty, jak u Ciebie np. do "gorącego kubka"-(bo ja ani pierogów z kapustą ani żadnych pasztecików z kapustą bez barszczu nie ruszam no_shakinghead.gif icon_mrgreen.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iwki
post 5 Dec 2008, 21:00
Post #5


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 365
Dołączył: 3-June 08
Użytkownik nr: 9.388



bardzo , ale to bardzo podobaja mi sie te paluchy !

CYTAT(BeataSz @ 5 Dec 2008, 20:25 ) *
jak by tak nadziać samym mięsem, takim np. jak do knedli, zrobić trochę mniejsze, to jak kanapka z pasztetem by była, i jak znalazł do pracy lecker.gif a z dodatkiem kapusty, jak u Ciebie np. do "gorącego kubka"-(bo ja ani pierogów z kapustą ani żadnych pasztecików z kapustą bez barszczu nie ruszam no_shakinghead.gif icon_mrgreen.gif)


Beata
ciekawa jestem tego przepisu na knedle z miesem , bo moja Mama mowi , ze jadla cos takiego i bylo bardzo dobre i teraz chodza za mna , a przepisu nie mam icon_frown.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 5 Dec 2008, 22:39
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



hm, ja robię takie ciasto jak na kopytka i po prostu nadziewam mięsem, albo śliwkami icon_wink.gif.
Niektórzy mówią na to pyzy z mięsem, ale dla mnie pyzy są z surowych ziemniaków.

Moje ciasto na knedle, kopytka i in. to np takie jak tu, w przepisie na roladę ziemniaczaną(można bez jajka) : http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4907&hl=rolada
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iwki
post 5 Dec 2008, 22:42
Post #7


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 365
Dołączył: 3-June 08
Użytkownik nr: 9.388



anbetung.gif lece sie wczytac
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 6 Dec 2008, 07:51
Post #8


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.122
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(BeataSz @ 5 Dec 2008, 20:25 ) *
jak by tak nadziać samym mięsem, takim np. jak do knedli, zrobić trochę mniejsze, to jak kanapka z pasztetem by była, i jak znalazł do pracy lecker.gif a z dodatkiem kapusty, jak u Ciebie np. do "gorącego kubka"-(bo ja ani pierogów z kapustą ani żadnych pasztecików z kapustą bez barszczu nie ruszam no_shakinghead.gif icon_mrgreen.gif)


Tej kapusty to tak niewiele czuc w tym farszu. Jest tylko taki ostrzejszy smak i farsz nie jest suchy. Ja następnym razem wypróbuję z pieczarkami. Wieczorem jadłam na zimno i też bardzo smaczne, więc za kanapkę na wynos, spokojnie mogą robic.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria z Łeby
post 6 Dec 2008, 15:21
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.282
Dołączył: 26-December 06
Skąd: z nad morza
Użytkownik nr: 2.941



O!!! ale apetyczne lecker.gif , życia mi nie starczy, żeby te wszystkie przepisy wypróbować gruebel_2.gif .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 8 Dec 2008, 18:26
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Dlatego też nie ma co za wcześnie "się zabierać", trzeba długo żyć icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd July 2019 - 11:04