Papryki Moniki Luft

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Przepis
Farsz: cebula, pieczarki, kiełki sojowe, gotowana soczewica, ząbek czosnku, kostka warzywna, białe wino, pierś indyka - dla tych, co nie mogą obejść się bez mięsa, 2 żółtka, łyżka sosu pomidorowego, sól, pieprz

Posiekać cebulę, pieczarki pokroić w ćwiartki. Ząbek czosnku rozgnieść, podsmażyć, a następnie wyrzucić. Na oleju z czosnkowym aromatem smażyć cebulę, pieczarki i kiełki sojowe, z dodatkiem połowy kostki warzywnej, soli i pieprzu. Dodać 1 kieliszka białego wina, pod koniec smażenia dodać soczewicę i 1 płaską łyżkę cukru. Posiekać pierś indyka, dodać 2 żółtka i łyżkę sosu pomidorowego, doprawić. Wszystkie składniki farszu wymieszać, odstawić.

Papryki (najlepiej różnokolorowe) przekroić na pół, posypać koperkiem, wypełnić farszem, a na wierzch położyć plasterek żółtego sera. Na to położyć jeszcze ugotowany ryż i całość polać 1 całym jajkiem ubitym z parmezanem (3 łyżki).
Na czystą patelnię wlać sok pomidorowy, dodać szczyptę cukru i 1 szklanki białego wina. Położyć papryki farszem do góry, dookoła ułożyć ziemniaki pokrojone w plasterki. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 10 min. Pilnować, żeby się nie przypaliło!

UWAGA: jeśli mamy inną patelnię, można ziemniaki przygotować oddzielnie, na maśle, z dodatkiem oleju i soku pomidorowego.
Po 10 min. smażenia odkryć patelnię, dodać masło (jeśli są na niej też ziemniaki) i smażyć jeszcze przez 5 min.
Na kolejną, czystą patelnię wlać olej, rozgrzać i ułożyć papryki farszem do dołu. Smażyć przez 2 min.
Przygotować sos: oliwa z oliwek, 1 łyżka majonezu, koperek, sok z 1 cytryny, tymianek.
Na talerz wylać plamę z sosu tymiankowego, na niej umieścić porcję ziemniaków, a na tym połówkę papryki. Można całość posypać natką pietruszki.

to jest slowo w slowo przepis Moniki Luft
Ja tylko doddam ze nie robilam na patelni ale w piekarniku bo az tak wielkiej patelnie nie mam :mrgreen: :mrgreen:
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
po latach 3.5 odgrzebalam przepis, dzisiaj robie
icon_smile.gif