Inspiracją do tego przepisu była "Kuchnia Neli", miesięcznik "Ty i Ja" oraz moje własne doświadczenia kulinarne. Kaczkę kupujemy świeżą lub mrożoną, jaka będzie akurat w sklepie. Mrożoną rozmrażamy powoli, kładąc ją na dolnej półce lodówki na 8 - 12 godzin, a jeśli trzeba to dłużej. Rozmrożona szybko, np. w temperaturze pokojowej, będzie twarda i niesmaczna. Okrawamy widoczny tłuszcz i masujemyi kaczkę palcami, co przyczyni się do łatwiejszego wytopienia się z niej tłuszczu.
Składniki
kaczka o wadze ok. 2 kg
3 - 5 kwaskowatych jabłek (zależnie od wielkości)
3 łyżki rodzynek
25 dkg suszonych śliwek polskich lub kalifornijskich (bez pestek)
szklanka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1/2 - 1 łyżki majeranku ( jak kto lubi)
łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowaną jak podałam wyżej kaczkę nacieramy wewnątrz i zewnątrz solą i majerankiem. Odstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do lodówki. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Rodzynki sparzamy wrzątkiem, osączamy i mieszamy z jabłkami. Nadziewamy kaczkę i dla pewności zaszywamy bawełnianą nicią. Na dno brytfanki wlewamy filiżankę wrzątku, kaczkę smarujemy roztopionym masłem, żeby się ładnie zrumieniła i wsuwamy brytfankę do nagrzanego do 180 - 190 st. piekarnika. I tutaj są dwie szkoły. Jedna zaleca układanie ptaka piersią do dołu i odwracanie kilkakrotnie po pół godzinie pieczenia, druga zaś (i ja tak robię) układanie kaczki na grzbiecie i pieczenia jej, polewając dość często wytworzonym sosem. Przy włączonych grzałkach góra - dół kaczka powinna zrumienić się równomiernie z obu stron. Zależnie od wielkości kaczkę pieczemy 1,5 - 2 godzin. Najlepiej to sprawdzić nakłuwając szpikulcem lub cienkim nożem najgrubszą część udka. Wypływający sok powinien być klarowny, a szpikulec lekko wchodzić w mięso.
Śliwki moczymy w winie, polskie (bardziej twarde) przez godzinę lub trochę dłużej, żeby zmiękły ( ale nie za bardzo), kalifornijskie pól godziny, a jeśli są bardzo miękkie opuszczamy moczenie i gotujemy je w tymże winie przez 10 minut. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane i zachować swój pierwotny kształt.
Gorącymi okładamy wyłożoną na półmisek kaczkę. Kombinacja śliwek z upieczonymi w kaczce jabłkami jest bardzo udana. Podajemy z delikatnym puree ziemniaczanym.
Składniki
kaczka o wadze ok. 2 kg
3 - 5 kwaskowatych jabłek (zależnie od wielkości)
3 łyżki rodzynek
25 dkg suszonych śliwek polskich lub kalifornijskich (bez pestek)
szklanka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1/2 - 1 łyżki majeranku ( jak kto lubi)
łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowaną jak podałam wyżej kaczkę nacieramy wewnątrz i zewnątrz solą i majerankiem. Odstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do lodówki. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Rodzynki sparzamy wrzątkiem, osączamy i mieszamy z jabłkami. Nadziewamy kaczkę i dla pewności zaszywamy bawełnianą nicią. Na dno brytfanki wlewamy filiżankę wrzątku, kaczkę smarujemy roztopionym masłem, żeby się ładnie zrumieniła i wsuwamy brytfankę do nagrzanego do 180 - 190 st. piekarnika. I tutaj są dwie szkoły. Jedna zaleca układanie ptaka piersią do dołu i odwracanie kilkakrotnie po pół godzinie pieczenia, druga zaś (i ja tak robię) układanie kaczki na grzbiecie i pieczenia jej, polewając dość często wytworzonym sosem. Przy włączonych grzałkach góra - dół kaczka powinna zrumienić się równomiernie z obu stron. Zależnie od wielkości kaczkę pieczemy 1,5 - 2 godzin. Najlepiej to sprawdzić nakłuwając szpikulcem lub cienkim nożem najgrubszą część udka. Wypływający sok powinien być klarowny, a szpikulec lekko wchodzić w mięso.
Śliwki moczymy w winie, polskie (bardziej twarde) przez godzinę lub trochę dłużej, żeby zmiękły ( ale nie za bardzo), kalifornijskie pól godziny, a jeśli są bardzo miękkie opuszczamy moczenie i gotujemy je w tymże winie przez 10 minut. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane i zachować swój pierwotny kształt.
Gorącymi okładamy wyłożoną na półmisek kaczkę. Kombinacja śliwek z upieczonymi w kaczce jabłkami jest bardzo udana. Podajemy z delikatnym puree ziemniaczanym.
Ostatnią edycję dokonał moderator: