Przepis pochodzi z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole". Przy dzisiejszym braku dziczyzny starannie, dokładnie przyrządzona pieczeń wieprzowa "na dziko" niemal do złudzenia naśladuje pieczeń z dzika, jest od niej nawet bardziej krucha i soczysta.
Składniki
1 1/2 kg wieprzowiny z szynki lub od szynki w zwartym kawałku
6 dkg smalcu
1 duża cebula
łyżka marmolady głogowej lub powideł lub - w ostateczności - marmolady wiśniowej
łyżeczka mąki
1 1/2 szklanki rosołu (może być z kostki)
sól
Marynata
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sok wyciśnięty z dużej cytryny
20 lekko zgniecionych suszonych jagód jałowca
10 ziarn pieprzu
10 ziarn ziela zngielskiego
2 gożdziki
1 listek laurowy
2 cebule
Mięso układamy w kamionkowym lub emaliowanym garnku, okładamy 2 cebulami pokrojonymi w plastry i zalewamy wrzącą marynatą przygotowaną z podanych składników ( już bez cebuli). Mięso w marynacie pozostawiamy w chłodnym miejscu przez 4 dni. Ponieważ marynaty jest mało, więc mięso należy dwa razy dziennie obracać.
Po wyjęciu z marynaty mięso nacieramy solą i pozostawiamy w chłodnym miejscu przez godzinę.Następnie obsmażamy na rumiano w silnie rozgrzanym smalcu i wstawiamy do piekarnika, dopiekając w średniej (170 - 180 st.) temperaturze. W czasie pieczenia mięso polewamy wytworzonym sosem. Po pół godzinie pieczenia dodajemy dużą pokrojoną w talarki cebulę. Gdy mięso miękkie, sos w brytfance oprószamy mąką i wlewamy marynatę z mięsa, przecedzoną przez sitko. Dodajemy po chwili marmoladę albo powidła i 1 1/2 szklanki rosołu. Sos gotujemy na najmniejszym ogniu przez 10 minut. Gdyby sos był za rzadki, albo byłoby go za dużo, odparowujemy na trochę silniejszym ogniu. Ale mnie się to nie zdarzyło, bo składniki są odpowiednio wyważone. Najbardziej stylowymi dodatkami do pieczeni "na dziko" jest kasza gryczana wypieczona na sypko i zasmażane buraczki.
Składniki
1 1/2 kg wieprzowiny z szynki lub od szynki w zwartym kawałku
6 dkg smalcu
1 duża cebula
łyżka marmolady głogowej lub powideł lub - w ostateczności - marmolady wiśniowej
łyżeczka mąki
1 1/2 szklanki rosołu (może być z kostki)
sól
Marynata
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sok wyciśnięty z dużej cytryny
20 lekko zgniecionych suszonych jagód jałowca
10 ziarn pieprzu
10 ziarn ziela zngielskiego
2 gożdziki
1 listek laurowy
2 cebule
Mięso układamy w kamionkowym lub emaliowanym garnku, okładamy 2 cebulami pokrojonymi w plastry i zalewamy wrzącą marynatą przygotowaną z podanych składników ( już bez cebuli). Mięso w marynacie pozostawiamy w chłodnym miejscu przez 4 dni. Ponieważ marynaty jest mało, więc mięso należy dwa razy dziennie obracać.
Po wyjęciu z marynaty mięso nacieramy solą i pozostawiamy w chłodnym miejscu przez godzinę.Następnie obsmażamy na rumiano w silnie rozgrzanym smalcu i wstawiamy do piekarnika, dopiekając w średniej (170 - 180 st.) temperaturze. W czasie pieczenia mięso polewamy wytworzonym sosem. Po pół godzinie pieczenia dodajemy dużą pokrojoną w talarki cebulę. Gdy mięso miękkie, sos w brytfance oprószamy mąką i wlewamy marynatę z mięsa, przecedzoną przez sitko. Dodajemy po chwili marmoladę albo powidła i 1 1/2 szklanki rosołu. Sos gotujemy na najmniejszym ogniu przez 10 minut. Gdyby sos był za rzadki, albo byłoby go za dużo, odparowujemy na trochę silniejszym ogniu. Ale mnie się to nie zdarzyło, bo składniki są odpowiednio wyważone. Najbardziej stylowymi dodatkami do pieczeni "na dziko" jest kasza gryczana wypieczona na sypko i zasmażane buraczki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: