- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
-1i1/2 szklanki startych jabłek (tarłam na grubych oczkach)
-1 szklanka cukru
-10dag. masła(lub margaryny)
-kilka gożdzików zmielonych(można rozgnieść wałkiem do ciasta)
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżeczki sody
-szczyptę soli
-2 łyżki miodu
-2 szklanki mąki pszennej
-3 jajka
-2 garście bakalii- np.rodzynki, orzechy pokrojone itp.
-ewentualnie jeśli lubimy można dodać trochę imbiru w proszku
Masło stopić, lekko ostudzić i połączyć ze startymi jabłkami.Dodawać kolejno:cukier, mąkę, miód i pozostałe składniki.Krótko zmiksować i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto powinno wypełniać foremkę nie więcej niż do 2/3 wysokości.Piec 1 godzinę, w temp.180st.C. Sprawdzić patyczkiem- jeśli suchy to ciasto upieczone.
Zainspirowana przepisami na ciasta z dodatkiem: marchwi, cukini, a nawet buraków czerwonych- postanowiłam wykorzystać jabłka i tym sposobem zrobiłam to ciasto. Jest lekko wilgotne,puszyste i łatwe do zrobienia.Można go przełożyć masą ulubioną, powidłami lub oblać polewą itp. Użyłam jabłek-szarej renety bo te najbardziej lubię do ciasta oprócz antonówek.Myślę, że inne też się nadadzą pod warunkiem, że jeśli mają dużo soku- to trzeba lekko odcisnąć.Serdecznie polecam.
-1 szklanka cukru
-10dag. masła(lub margaryny)
-kilka gożdzików zmielonych(można rozgnieść wałkiem do ciasta)
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżeczki sody
-szczyptę soli
-2 łyżki miodu
-2 szklanki mąki pszennej
-3 jajka
-2 garście bakalii- np.rodzynki, orzechy pokrojone itp.
-ewentualnie jeśli lubimy można dodać trochę imbiru w proszku
Masło stopić, lekko ostudzić i połączyć ze startymi jabłkami.Dodawać kolejno:cukier, mąkę, miód i pozostałe składniki.Krótko zmiksować i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto powinno wypełniać foremkę nie więcej niż do 2/3 wysokości.Piec 1 godzinę, w temp.180st.C. Sprawdzić patyczkiem- jeśli suchy to ciasto upieczone.
Zainspirowana przepisami na ciasta z dodatkiem: marchwi, cukini, a nawet buraków czerwonych- postanowiłam wykorzystać jabłka i tym sposobem zrobiłam to ciasto. Jest lekko wilgotne,puszyste i łatwe do zrobienia.Można go przełożyć masą ulubioną, powidłami lub oblać polewą itp. Użyłam jabłek-szarej renety bo te najbardziej lubię do ciasta oprócz antonówek.Myślę, że inne też się nadadzą pod warunkiem, że jeśli mają dużo soku- to trzeba lekko odcisnąć.Serdecznie polecam.
