Spaghetti z krewetkami i rukolą*

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Spaghetti z krewetkami i rukolą (4 porcje)
przepis z ksiażki Włoska Wyprawa Jamiego

500 g spaghetti
sól morska i świeżo zmielony pieprz
oliwa z pierwszego tłoczenia
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1-2 suszone papryczki chili, pokruszone
400 g obranych surowych krewetek - dałam ponad 500 g
1 mały kieliszek białego wina
2 czubate łyżeczki puree pomidorów suszonych w słońcu, lub 6 zmiksowanych suszonych pomidorów
skórka (tym razem dałam dwa kawałki pieczonej papryki) i sok z 1 cytryny
2 garście rukoli, grubo posiekanej

Spaghetti ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy makaron sie gotuje, rozgrzej na dużej patelni ok. 6 łyżek oliwy, wrzuć czosnek i chili. Kiedy czosnek zacznie się rumienić, dodaj krewetki i obsmażaj je przez minutę. Dodaj białe wino oraz puree z pomidorów i duś przez kilka minut. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go, zachowując trochę wody z gotowania. Wymieszaj spaghetti z sosem, dodaj sok z cytryny i 1/2 rukoli, a także odrobinę wody z gotowania makaronu, jeżeli sos jest zbyt gęsty. Przypraw do smaku. Nałóż na talerze, posyp startą skórką z cytryny i resztą rukoli.

W komentarzu do przepisu jest informacja, ze można użyć mrożonych krewetek.
Dziękuję Lis, za wklepanie go dla mnie.
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Robiłam dziś coś bardzo podobnego, zresztą przepis jamiego był mi inspiracją. nawet pognałam Pana po rukolę. I warto było!