Blok śledziowy.
(wzbudzający zachwyt mojego męża
jako danie proste, dość szybkie, z jego ukochanymi śledziami i świeżymi warzywkami
)
300g płatów śledziowych w oleju
2 pomidory (lub 3-4 koktajlowe)
1 długi ogórek
por
pęczek natki pietruszki
500ml bulionu
gałka muszkatołowa
2,5 łyżki żelatyny
sól, pieprz
Śledzie osączyć, każdy płat pokroić na 4-5 części. Warzywa umyć i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Natkę dość grubo posiekać. Wszystko ułożyć w formie.
Gorący bulion doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać żelatynę i wymieszać.
Tężejącą galaretką zalać składniki w formie. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
Smacznego
Porcja: 208 kcal
Przygotowanie: 1 godz + chłodzenie
Dla 6 osób.
Przepis ze specjalnego wydania "Claudii" "Domowe przyjęcia", nr 6 grudzień 2008
(wzbudzający zachwyt mojego męża
300g płatów śledziowych w oleju
2 pomidory (lub 3-4 koktajlowe)
1 długi ogórek
por
pęczek natki pietruszki
500ml bulionu
gałka muszkatołowa
2,5 łyżki żelatyny
sól, pieprz
Śledzie osączyć, każdy płat pokroić na 4-5 części. Warzywa umyć i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Natkę dość grubo posiekać. Wszystko ułożyć w formie.
Gorący bulion doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać żelatynę i wymieszać.
Tężejącą galaretką zalać składniki w formie. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
Smacznego
Porcja: 208 kcal
Przygotowanie: 1 godz + chłodzenie
Dla 6 osób.
Przepis ze specjalnego wydania "Claudii" "Domowe przyjęcia", nr 6 grudzień 2008
Ostatnią edycję dokonał moderator: