Karkówka*

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Karkówka
duszona w winie z suszonymi śliwkami


1 kg karkówki wieprzowej
1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
1/2 szklanki zimnej wody
5 ząbków czosnku
5 dkg suszonych śliwek

przyprawy:
sól
pieprz kolorowy mielony

olej do smażenia

Karkówkę kroimy w plastry.
Nacieramy czosnkiem i przyprawami.
Odstawiamy na 2 - 3 godziny do lodówki.
Obsmażamy mięso z każdej strony na złotawy kolor.
Do smażącego się mięsa dolewamy wino, wodę oraz dodajemy śliwki pokrojone w drobną kostkę - dusimy na wolnym ogniu.
W miarę wyparowywania wina i wody uzupełniamy ich brak podlewając to wszystko wodą.
Gdy mięso jest już miękkie możemy odrobinę zagęścić sos mąką. Jednak nie jest to konieczne.

Polecam życząc
smacznego.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
Zrobiłam,bardzo dobre było
lecker.gif
,zrobiłam tylko dwie modyfikacje : szczypta cynamonu i troszkę cukru ....ślicznie wyglądało ,naprawdę dobry przepis,dzięki .
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
no to wydaje mi sie, ze znalazlam wlasnie moj jutrzejszy obiad
icon_smile.gif

pomine tylko wino i zmniejsze ilosc czosnku, zeby dziecie zjadlo
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
zrobilam
wyszlo bardzo dobre, mimo, ze bez wina
tez dodalam troche cynamonu
wszystkim b smakowalo i bede powtarzac!
dzieki za przepis!