Pad thai*

winicjusz

Member
Gru 11, 2008
30
0
0
Prosta potrawa , jedna z dwóch najbardziej popularnych popularnych Tajlandii.
Jak to zazwyczaj bywa najsmaczniejsza poza centrami turystycznymi, generalna zasada czym dalej od Bangkoku tym lepiej,na kao San najczęściej serwuje się z szatkowana kapusta zamiast kiełków sojowych, i obligatoryjnie z sosem rybnym, ponizej przepis z krabi z ulicznych garkuchni,
powinien być przyrzadzany w woku na palniku gazowym o mocy ok. 8,5kw do ok 9kw (nasze maja maksymalnie ok. 2kw) ,przy taj dużej mocy uzyskuje się efekt zamkniecia porow składników poddawanych szybkiej obróbce termicznej,jest to niezwykle wazne w kuchni dalekiego wschodu gdyz powoduje zatrzymanie indywidualnego aromatu każdego skladnika, zapobiega gwałtownemu odparowaniu wody,dania sa soczyste,dotyczy to wszystkich szybkich potraw z tej czesci swiata
dlatego naszych warunkach kompromisem jest przygotowanie ilości na jedna osobe co pozwoli utrzymac teperature oleju na w miare wysokim poziomie

sklad

olej z orzechow ziemnych,
1lyzeczka sosu sriracha,
½ łyżeczki czerwonego curry
zabek czosnku
trawa cytrynowa (rozrdobniona 1szt}
1 lyzka sosu sojowego
1 jajko
1/2 limonki
mala garść kiełków soi
50g makaronu ryzowego wstazki
2 cebulki dymki pokrojone na male kawalki
10szt posiekanych orzeszkow ziemnych
5 krewetek tygrysich ( w tej opcji 1 lyzeczka sosu rybnego) lub 8dag drobno pokrojonego drobiu ,wołowiny bądź wieprzowiny ( w tej opcji 1 lyzeczka sosu ostrygowego)

przygotowanie

namoczyc makaron w goracej wodzie ok. 8 min,na patenie z rozgrzanym olejem dodac wczesniej posiekany zabek czosnku,czerwone curry i trawe cytrynowa ,dodac krewetki z sosem rybnym lub innych wersjach drob,wołowinę lub wieprzowine z sosem ostrygowym caly czas mieszając(ok. 1min) ,nastepnie dodajemy sos sojowy,srirache,jajko , kielki soi,makaron,dymki, po nastepnej minucie skrapiamy limonka i podajemy posypany orzeszkami
smacznego
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: