Zitni chleba

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
A atak wygląda mój żitni.
Dziś zrobię powtórkę
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • Kopia_P6130927.JPG
    Kopia_P6130927.JPG
    56.6 KB · Wyświetleń: 1

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Karotko, boski Twoj chlebos, jaka ma apetycznie przypieczona skorke
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Amber @ 19 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=866280chcę sobie sprawić kamień do pieczenia chleba/pizzy. Jak mi radzicie - kupić firmowy , czy zamówić u kamieniarza?
No właśnie mam ten sam dylemat - zwłaszcza, że wkoło mojego miasta kamieniarze aż się roją
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif


Myślę o granicie, bo podobno jest mega-wytrzymały na zmiany temperatury i wilgotności (myślę przy okazji o niewielkiej stolnicy z marmuru - podobno zawsze jest zimny i świetny do zagniatania kruchego ciasta).

A może piaskowiec... ale który, bo też jest kilka rodzajów...
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ja kiedys w Polsce kupilam cegly od piekarza, ale nie byly dobre,piekarnik moj w ogole nie chcial sie rozgrzac z nimi
icon_frown.gif
Teraz do pizzy mam kamien i jest super (kupiony w sklepie), a odkad mam garnek do chleba nie uzywam juz do niego kamienia i skorka jest fantastyczna.
 

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
Właśnie się piecze jeszcze z dziesięć minut i na razie jest cudnie wyrósł mocno z keksówki pierwszy raz mi się tak udało mam nadzieję że będzie tak dobrze smakował jak wygląda. W sam raz na niedzielne śniadanko
mniam.gif
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
upieczony, co prawda w piekarniku gazowym rodzicow, wiec nie ma ladnie przypieczonej skorki, ale i tak jest pyszny
mniam.gif
 

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Chlebek super, podchodziłam do niego z lekkim przymrużeniem oka bo drożdże, wmówiłam sobie ze drożdże są be i chleb będzie raczej z tych jednodniowych, a tu taka niespodzianka. Chlebek naprawdę pyszny i trzyma nieźle wilgoć nawet na drugi czy trzeci dzień. Dziurki super regularne a przepis taki nieskomplikowany, aż dziw mnie bierze ze taki fajny chleb wychodzi.

Wielkie dzięki za przepis
 

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Syso jaka pojemność ma twój garnek czy to może ten na 1.5 kg mięsa, bo wydaje się być wielkością idealny, bo ja głupia
ugly_08.gif
kupiłam sobie ten wielki okrągły bez pokrywy i chyba sobie tam kwiatka posadzę bo do pieczenia za duży.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Betsetse, ciesze sie, ze posmakowal Tobie ten chlebek.
icon_biggrin.gif
Moj garnek jest taki mniejszy na 1.5kg czyli pewnie wlasnie 1.5 litra, takie ma wymiary 29x20x15cm Uzywam go tylko do chleba i jest to idealny rozmiar jak dla nas na jeden chlebek z pol kilo (plus minus) maki.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Mój się właśnie wyrabia.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
u mnie wyszły dwa bochenki. Smarowane wodą, ślicznie się błyszczą. Tylko że tej pszennej chlebowej to u mnie jest ok. 250 - 300g. Reszta to pszenna razowa, żytnia chlebowa i żytnia razowa. No i woda wymieszana z maślanką

czes4.JPG


czes5.JPG


 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Reaktywacja zasuszonego zakwasu, woda na pół z maślanką :
_ytni_czeski_chleb_paint.JPG
 

Załączniki

  • _ytni_czeski_chleb_paint.JPG
    _ytni_czeski_chleb_paint.JPG
    99.5 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,407
113
Po długiej przerwie dziś upiekłam ten chleb.
Nadal mi smakuje mimo, że wierzch troszkę za ciemny:

chleb_czeski.jpg
 

Załączniki

  • chleb_czeski.jpg
    chleb_czeski.jpg
    78.8 KB · Wyświetleń: 2

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
pyszny
icon_smile.gif
wchodzi na stale do mojego repertuaru. No i na drugi raz zrobie podwojna porcje i dwa bochenki. I posypie makiem jak na obrazku Samanty
a drugi raz bedzie lada dzien
icon_smile.gif

nie rozumiem tylko dlaczego on sie zytni nazywa jak wiekszosc to pszenna maka azytniej jest tylko troche