Zitni chleba

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
bardzo smaczny
icon_smile.gif

czeski10.jpg
czeski13.jpg
 

Załączniki

  • czeski10.jpg
    czeski10.jpg
    78.4 KB · Wyświetleń: 3
  • czeski13.jpg
    czeski13.jpg
    167.6 KB · Wyświetleń: 3

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,335
1,404
113
Dziś wróciłam do tego chleba. Nadal uważam, że to jeden z tych bardzo łatwych do wykonania, ale smaczny chleb.

chleb_czeski2.jpg

chleb_czeski.jpg
 

Załączniki

  • chleb_czeski2.jpg
    chleb_czeski2.jpg
    62.5 KB · Wyświetleń: 3
  • chleb_czeski.jpg
    chleb_czeski.jpg
    76.8 KB · Wyświetleń: 3

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Też tak uważam. Dawno nie piekłam chleba ale zachęcona twoimi zdjęciami reanimowałam
zakwas i mam smaczny chleb. Musiałam go przykryć od góry folią bo szybko zrobił się ciemny.
Piekłam na góra/dół ale nie wiem jak powinno być?
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Piękny Ci wyszedł, a że pyszny to jestem pewna. Jutro piekę następny.
lecker.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Chlebek jest tak przyjemny w wykonaniu, że wczoraj wieczorem pokusiłam się o wersję nieco uproszczoną - na samym młodym zakwasie żytnim i bez drożdży
lecker.gif

Zakwasu dałam 200g, a ilość wody zmniejszyłam do 250ml, aby się w miarę proporcje zgadzały.
Wymieszałam wszystkie składniki + łyżka płynnego miodu i łyżka kminku - nakryłam garnek pokrywką i o godz. 20 odstawiłam do rośnięcia w temp. 21-22*C.
Koło godz. 4 rano był niemal pełen 3L garnek, chociaż zakwas ma jakieś 5 dni
gruebel_2.gif

Przemieszałam lekko widelcem, aby opadł i ponownie nakryłam. Wstałam o 8 rano, prze,ieszałam i zapakowałam do 2 keksówek nasmarowanych smalcem i posypanych otrębai pszennymi.
Chlebek po wyrośnięciu w keksówkach pieczony 30 minut (20 min w foremkach, 10 min dopiekany na kratce z termoobiegiem) - na dnie piekarnika naczynie z wodą.
 

Załączniki

  • DSCN0043___Kopia.JPG
    DSCN0043___Kopia.JPG
    467.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,589
2,466
113
A oto mój. Uwielbiam ten chlebek, zmieniam sobie w nim proporcje mąki, raz więcej żytniej, innym razem pszennej i zawsze się udaje.
Piekę przeważnie 2 szt na tydzień.

zitni_2.jpg
 

Załączniki

  • zitni_2.jpg
    zitni_2.jpg
    146 KB · Wyświetleń: 3

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,397
4,595
113
Wyhodowałam w końcu nowy zakwas, więc piekę na tym nowym zakwasie po raz drugi, ale już za pierwszym razem wyszedł bardzo dobry. Bardzo dobry chleb, taki "geesowski", ale ze starych, dobrych spółdzielni typu GS "Samopomoc Chłopska" :-D I jeszcze w dodatku prawie bezobsługowy, jeśli piecze się go w foremce, więc daje się jakoś wpasować w mój rozkład dnia.
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Bardzo lubię ten chlebek ale zakwas przestał mnie lubić. Może spróbuję jeszcze raz wyhodować
gruebel_2.gif
.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,610
1,147
113
Ładnie mi wyrósł ale nieostrożnie chyba wstawiałam do piekarnika bo górka mi opadła
icon_sad.gif
... I to sporo bo poniżej foremki. Nie widzę, żeby się zaokrąglała
icon_sad.gif
Zakalca pewnie nie będzie ale płaski wierzch na pewno...

Edytuję, aby pokazać. Kromkę wczoraj odkroiłam, trochę podeschnięta ale zakalca nie ma.
Poradźcie proszę, co robię nie tak, że przy przenoszeniu i wstawianiu do piekarnika opadają. Mało ostrożnie to robię? Dodam, że to nie pierwszy raz...


Dopatrzyłam się, że mój piekarnik ma funkcję "Chleb". Korzystacie z niej? Ja następnym razem przetestuję.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,610
1,147
113
Po wielu porażkach dzisiaj mogę się pochwalić. Wyszedł znakomity chleb.
Nie wiem co robiłam źle. Tym razem zrezygnowałam z garnka rzymskiego i mąki chlebowej. Piekłam na funkcji "chleb" (u mnie max temperatura to 220*C)

 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,062
419
83
Idealny! Źródło Twoich porażek upatrywałabym raczej w mące. Mąka chlebowa to u nas jakaś porażka
baa.gif
pisałam o tym już w niejednym wątku.

A jeśli chodzi o piekarnik, to raczej nie używam gotowych funkcji. Mój ostatni hiper-super piekarnik Siemens z mnóstwem funkcji, parowaniem etc raczej się nie sprawdził. Używam tylko góra-dół plus czasami termoobieg. Jestem nim rozczarowana.

Dlatego w nowym mieszkaniu (jestem w trakcie przeprowadzki
banana.gif
) będę miała najprostszy piekarnik Whirpool`a. Dla mnie najważniejsze żeby grzał równomiernie i temperatura się zgadzała. Niepotrzebne mi sondy, grille i inne dodatki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,610
1,147
113
anbetung.gif
Bardzo dziękuję. Twoje mirabbelko uznanie to prawdziwa nagroda
fiesgrins.gif

Czytałam uwagi o mące chlebowej ale za każdym razem kupowałam inną mając nadzieję, że to tej właściwej, dobrej firmy...
Co do piekarnika, korzystam z grzania góra - dół ale tym razem postanowiłam zmienić funkcję (mając nadzieję, że to pomoże). Niewielka to zmiana bo muszę ustawić interesującą mnie temperaturę i czas więc to to za super funkcja?....
Jutro ponownie upiekę, tak jak radzisz, bez mąki chlebowej.

Mirabbelko, wiele szczęścia w nowym mieszkaniu i przyjaznych sąsiadów
cvety.gif


 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,610
1,147
113
Piekę go często i coraz bardziej jestem zadowolona. Wreszccie udaje mi się przypilnować by nie przerósł i mam ładną górkę
icon_wink.gif



A, zapomniałam napisać, że jak dla mnie wcale łatwo nie jest dobrać właściwych rozmiarów blaszkę. Tutaj akurat, metodą prób i błędów mam dobraną właściwą ale kiedy chciałam upiec w garnku rzymskim to wyszedł zupełnie płaski, mimo podwójnej porcji (nie rósł do góry a dopasował się do miski i maksymalnie poszedł na boki...)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,610
1,147
113
To najczęściej pieczony przeze mnie chleb. Ten wyszedł wyjątkowo smaczny. Zabrakło mi mąki żytniej i uzupelnilam razową. Posypałam sezamem. To końcówka:
20200203_090723_copy_1232x1543.jpg
 

Załączniki

  • 20200203_090723_copy_1232x1543.jpg
    20200203_090723_copy_1232x1543.jpg
    328.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,062
419
83
Jeśli pieczesz w formie, to zdecydowanie lepsze byłoby luźniejsze ciasto.
Żurawinę oczywiście można dodać, chociaż wg mnie żurawina pasuje lepiej do chlebów razowych. A to jest chleb raczej z tych jasnych.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Dziękuję ślicznie za informację. Dodałam trochę mąki razowej żytniej typ 2000. Upiękę chyba bez formy.


 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Przepyszny. Może nie taki piękny jak Wasze, ale bardzo smaczny. Trochę toporny. Może to dlatego, że bez dodatku drożdży. Dzisiaj chyba znowu zrobię (dodałam też maślanki).
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,610
1,147
113
To nasz codzienny chleb. Wychodzi mi najlepiej. Ja dodaję albo serwatkę albo maślankę albo kefir, tak może pół na pół z wodą.
Po porażkach z wyrastanym w koszyku (nie potrafię przełożyć bez zniszczenia struktury
icon_sad.gif
), piekę w foremce. Mąki daję różne, ostatnio dosypałam gryczanej. Za każdym razem wyrośnięty i pyszny.
Jutro też upiekę. Idę wyjąć zakwas z lodówki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: