Zitni chleba

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
hazo @ 29 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=796852Wiesz, Syso, masz chyba bardziej wilgotną mąkę na tych Wyspach.
icon_mrgreen.gif
Ja ze swojego ciasta (ilości dokładnie wg przepisu) mogłabym śmiało uformować bochenek bo wcale nie było luźne, ale ponieważ nie mam kamienia, a na blasze mi nie wychodzi, wolałam włożyć do foremki.
Moze to roznica w mace, rzeczywiscie.
Ja pieke w keksowce z czystego lenistwa no i wowczas sie nie przejmuje formowaniem bochenka, a szczerze mowiac znajac moje zdolnosci, jakbym miala ciasto przekladac z koszyczka na kamien, to z pewnoscia mialabym gruba pizze zamiast chleba.
fiesgrins.gif
Smaruje keksowke cieniutko maslem, nie olejem, bo on zostawia tlusta warstwa na blasze. Pieke na maksymalnej temp albo ok. 230st przez ok. 10-15 min, zmiejszam do ok. 200, po kolejnych 10 min wyjmuje chleb z keksowki i dopiekam golaska az bedzie chrupki i dudniacy od spodu.
icon_wink.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Zachęcona waszymi pochwałami- też go upiekłam. Nie zdążyłam cyknąć fotki ale ponieważ bardzo przypadł mi do gustu, więc następnym razem postaram się dołączyć.Chlebek prosty i pyszny. Robiłam skróconą wersję, użyłam mąki pszennej typ 650 +5 dag mąki orkiszowej i oprócz żytniej dałam 2 garstki otrąb pszennych, a drożdży ok. 8g- świeżych. Wyrabiałam mikserem i kiedy leżał w misce, ze dwa razy odgazowałam go nieco. Na koniec przełożyłam go do nasmarowanej masłem- formy żaroodpornej-i tu wyrastał 2 godziny.Piekłam 35 min. w temp.230 st.C.
anbetung.gif
wink.gif
 

ewunia123

Member
Lip 13, 2008
483
0
16
Wspaniały chlebek,prosty i smaczny.Wczoraj piekłam i już prawie go nie ma dlatego dzisiaj robię go po raz drugi właśnie wyrasta.
 

ewunia123

Member
Lip 13, 2008
483
0
16
Dziękuję , dopiero od niedawna wypiekam chlebki,wiem że z każdym następnym będzie coraz lepiej ,bo wiadomo praktyka czyni mistrza.
Praktyka, no i chęci
icon_smile.gif
Praktyki nie mam , ale za to ogromne chęci
wink.gif
.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Przepyszny chleb! Właśnie wcinam pierwszy kawałek. Mam już kilka chlebów za sobą, bo szukam tego, który będzie miał mój smak i chyba znalazłam.
Miałam tylko 200 g chlebowej, więc eksperymentalnie dodałam 200 zwykłej pszennej. I piekłam w maszynie. Klapnął mi środek, ale smakuje znakomicie, jest delikatny i pulchny.
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
I ja upiekłam.

DSC08796.JPG
 

Załączniki

  • DSC08796.JPG
    DSC08796.JPG
    619.9 KB · Wyświetleń: 5

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
kawazmlekiem @ 25 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=811192Przepyszny chleb! Właśnie wcinam pierwszy kawałek. Mam już kilka chlebów za sobą, bo szukam tego, który będzie miał mój smak i chyba znalazłam.
Miałam tylko 200 g chlebowej, więc eksperymentalnie dodałam 200 zwykłej pszennej. I piekłam w maszynie. Klapnął mi środek, ale smakuje znakomicie, jest delikatny i pulchny.
Podpowiedz mi proszę, czy poczyniłaś jakieś zmiany w przepisie piekąc chlebek w maszynie ? Te proporcje na jaką wagę są ?
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Hmmm, okazało się, że moja mąka chlebowa, to nie jest ta mąka chlebowa, która powszechnie uważana jest za chlebową (nie wiem, czy ktokolwiek zrozumiał ten wywód). Używam mąki chlebowej 1100, kupuję ją w Kauflandzie. I do przepisu wzięłam 200 g tej i 200 g zwykłej, chyba 450 albo jakoś tak. Na temat wagi Ci nie pomogę, bo nie ważyłam, ale na moje to jest chleb około kilograma, pewnie trochę mniej.
Ale odradzam maszynę. Do tego chleba maszyna tylko do mieszania. Zrobiłam chleb drugi raz, pilnowałam, żeby nie wyrósł zanadto i żeby czasy wyrastania były jak w przepisie, a nie, jak maszyna chce, ale i tak mi klapnął po raz drugi. Dlatego dziś tylko ciasto zarobię w maszynie, natomiast reszta to piekarnik.

Zakwas jest prosty, jak drut, jest przepis na cinie. O proszę: https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...ost&p=85895
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Maryna, jaki sliczny! Ja znowu dzisiaj pieke ten chleb, zmieniam sobie tylko proporcje maki i ostatnio daje wiecej zytniej, rowniez zytnia razowa, ale tylko odrobine, zeby wciaz byl "bialy".
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,335
1,404
113
Testowałam dziś mąkę pełnoziarnistą Lubelli. Dałam 200 g pełnoziarnistej Lubelli, 200 g pszennej 650 Castello z Lidla i 100 g żytniej białej 720. Wyszedł mi wspaniały chleb. Trochę tylko wylazł z dużej blaszki. Już wiem, że z tych mąk muszę robić z nieco mniejszej porcji. To chyba przez dużą ilość białka zarówno w mące pełnoziarnistej jak i tej 650 z Lidla. Chyba następnym razem pominę też całkiem dodatek drożdży.

DSC02761.JPG DSC02759.JPG

DSC02768.JPG
 

Załączniki

  • DSC02761.JPG
    DSC02761.JPG
    73.4 KB · Wyświetleń: 5
  • DSC02759.JPG
    DSC02759.JPG
    81.6 KB · Wyświetleń: 5
  • DSC02768.JPG
    DSC02768.JPG
    90.4 KB · Wyświetleń: 5