Zitni chleba

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,063
422
83
piekne
mniam.gif


w takim razie pedze po make pelnoziarnista Lubelli
 

este

Member
Lut 15, 2008
109
0
16
Od dłuższego czasu szukałam przepisu na chlebek dla dzieci i chyba już znalazłam. Dziś upiekłam ten chlebek po raz drugi - pachnący, mięciutki, delikatna skórka. poprzedni piekłam 6 dni temu, a nadal jest zjadliwy (tzn. nie jest zbyt czerstwy) i się nie kruszy. Bardzo dziękuję za przepis!
anbetung.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
mirabbelka @ 26 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=795791bardzo sie ciesze, ze go wyciagnelas, bo to naprawde dobry i bezproblemowy chleb.
Ja mam pytanko dotyczące ilości (miary) składników ... jak zwykle szukam sobie problemu...
icon_wink.gif

Suche składniki oraz płyny są podane w gramach...
Czy gramy są tu ujęte wagowo czy może objętościowo (zamiennik ml)
Bo nie bardzo wiem jak mam odmierzyć zakwas (mam dość gęsty)...
Bo z wodą nie ma problemu - zawsze 1:1 w wadze i objętości.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Dzieki dziewczyny! Jestem zachwycona garnkiem. Kupilam maly czyli 1,5l i jest w sam raz na bochenek. I tak jak mirabbelko pisalas nie dosc, ze rezultat jest wspanialy, to jeszcze roboty przy tym nie ma zadnej. A skorka jest jak marzenie, bardzo chrupiaca. I chleb dluzej pozostaje swiezy i wilgotny. Mam ten garnek od ponad tygodnia chyba i nie pieklam chleba inaczej jak w nim.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
KAROTKA @ 10 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=863506Ja mam pytanko dotyczące ilości (miary) składników ... jak zwykle szukam sobie problemu...
icon_wink.gif

Suche składniki oraz płyny są podane w gramach...
Czy gramy są tu ujęte wagowo czy może objętościowo (zamiennik ml)
Bo nie bardzo wiem jak mam odmierzyć zakwas (mam dość gęsty)...
Bo z wodą nie ma problemu - zawsze 1:1 w wadze i objętości.
Karotko, ja stawiam miske na wage, ustawiam wage na gramy i po prostu wszystko wlewam i wsypuje.
icon_biggrin.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Też tak poczynię
icon_biggrin.gif

Zwłaszcza, ze od przedwczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką "nówki" elektronicznej...
fiesgrins.gif
zwinker2.gif

Ale jednak wolałam dopytać, żeby nie sknocić niczego...
Jednak w wypieku chleba kolosalne znaczenie ma często konsystencja/gęstość ciasta.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Iwona, wiem jak to z malzami jest. Moj sie przekonal do garnka od razu, bo chleb kocha, ale od razu chcial maly, bo woli swiezy chlebek codziennie
icon_biggrin.gif
Teraz sie pukam w czolo, ze tyle lat w sumie sie zastanawialam nad tym garnkiem.
 

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
0
0
Gratulacje,śliczne chleby.Jak tak siedzę i czytam ,i oglądam-to mnie znowu nachodzi ochota na odświeżenie zakwasu i nowy chlebek.
lecker.gif