IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Banany z sosem cumberland*, ciekawe połączenie słodkiego z pikantnym
seniorka
post 27 Dec 2008, 21:49
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Pomysł zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza. Trochę go zmodyfikowałam za drugim razem, bo danie wydawało mi się zbyt suche.

Składniki
4 banany
4 - 6 plastrów gotowanej szynki
4 plastry sera np. ementaler
2 płaskie łyżki musztardy
2 łyżki masła
mielony biały pieprz
sos cumberland
smażone borówki

Banany obieramy i posypujemy pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy banany przez 3 minuty na średnim ogniu. Plastry szynki smarujemy z jednej strony cienko musztardą i posmarowaną stroną owijamy szczelnie banany. Układamy w formie ogniotrwałej i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. Podajemy gorące z bagietką. Przepis na sos cumberland znajdziecie (jako trzeci) pod adresem http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26566

I to była pierwsza wersja tej potrawy. W drugiej przygotowane do zapiekania banany, owinięte posmarowaną szynką, układamy w formie ogniotrwałej, a na każdym bananie kładziemy plaster sera, podwijając brzegi wokół bananów i zapiekamy przez 20 - 25 minut w temperaturze 200 st. (uważać, żeby nie spalić sera, ma się tylko stopić i lekko przyrumienić). Tak przygotowane banany podajemy z tostami lub świeżą bagietką i smażonymi borówkami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 29 Dec 2008, 09:50
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Bardzo mi się spodobał ten pomysł i na pewno go wypróbuję. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 5 Jan 2009, 18:35
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Czekam na wypróbowanie tego przepisu, wart jest tego. Nie należy tylko przesadzić z nadmiarem musztardy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 5 Jan 2009, 19:26
Post #4


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.748
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Sama co prawda nie robiłam, ale jadłam. Podchodziłam do tego niczym pies do jeża, bo kto to widział banany z szynką! Przemogłam się i spróbowałam kawałek. Posmakowało lecker.gif . Później zastosowałam nawet dokładkę. Bardzo smaczne danko mniam.gif .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 7 Jan 2009, 14:55
Post #5


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Mam nadzieję, że zasmakuje nie tylko Tobie. Bardzo dziękuję za pochlebną opinię o tym daniu. anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 7 Jan 2009, 23:14
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Zrobiłam, w wersji z serem, za to bez sosu cumberland.
Te banany są po prostu przepyszne, świetne połączenie smaków, jak najbardziej w moim guście. Szybkie w przygotowaniu, wykwintne w smaku i wyglądzie. Seniorko, dziękuję za wspaniałe danie, do którego nie raz z przyjemnością powrócimy.

cvety.gif anbetung.gif cvety.gif

Załączony plik  DSC_0429.JPG ( 56.76K ) Suma pobrań: 1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 8 Jan 2009, 11:35
Post #7


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Mi, jesteś wspaniała, że chciałaś wypróbować ten przepis. Cieszę się ogromnie, że Wam smakował. A już bałam się, że tak jak początkowo Krystynie, połączenie tych smaków wyda się niejadalne. Według mnie, doskonale nadaje się na małe karnawałowe przyjęcia. Mam nadzieję, że po Twojej pochlebnej opinii i doskonałym zdjęciu, więcej osób skusi się na to niecodzienne danie, nawet w wersji z sosem. Pozdrowienia wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 11 Jan 2009, 08:30
Post #8


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.748
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



a to moje dzisiejsze śniadanie

Załączony plik  ban1.JPG ( 107.23K ) Suma pobrań: 1


ze smażonymi borówkami lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 11 Jan 2009, 17:50
Post #9


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Krystyno, to najpiękniejsza reklama i taka smakowita lecker.gif Dziękuję, że skusiłaś się na to małe danko.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Evalill
post 14 Jan 2009, 10:56
Post #10


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.164
Dołączył: 3-December 06
Użytkownik nr: 2.799



Ja też zrobiłam! Miałam dziś na śniadanie. Jeden banan, a tak się najadłam! rofl.gif
Zrobiłam bez szynki, bo wyszła (trochę mi było szkoda, bo domyślam się, że smak byłby fajny, ale nie chciało mi się iść do sklepu przed śniadaniem icon_redface.gif ) I bez sosu - bo dla siebie samej, to trochę bez sensu. Myślałam, że może z domowym ketchupem z czarnej porzeczki będą dobre, ale jednak ketchup ma zbyt wyrazisty smak, a chciałam się podelektować smakiem banana, więc zjadłam bez. Acha, ser posmarowałam musztardą.

Bardzo mi smakowały. lecker.gif Sądzę, że to fajny pomysł na przystawkę w trakcie jakiejś imprezy. daumen.gif
Dziękuję za przepis. cvety.gif

P.S. Kiedyś pamiętam robiłam podobne banany, ale na słodko. Zdaje się, że smażyłam banany na masełku, a potem dodawałam do tego sok z cytryny i miód. gruebel_2.gif Chyba tak to jakoś było.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 14 Jan 2009, 11:51
Post #11


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Przepis, jak widać, okazuje się uniwersalny. Jest już kilka wersji tego dania i wszystkie smaczne. Dziękuję Ci za wypróbowanie i rzeczywiście podejmij nim gości. Właściwie to danko jest w tym celu robione. Smacznego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 26th March 2019 - 01:32